на живо

Стоилов обяви, че "затваря чалготеката" и освободи трима, сред които Божинов и Славчев

Треньорът се завърна начело на "Левски"

Амбициозни цели, трима освободени - Валери Божинов, Симеон Славчев и Христофор Хубчев, и остри думи към бившия собственик на клуба Тодор Батков. Така започна втората ера начело на "Левски" на Станимир Стоилов. На официалното си представяне той заяви "затваряме чалготеката, отваряме професионализма".

"Надявам се аз да поема по-голямата част от работата, а Сираков да се концентрира в задачите си като собственик... Искам да взема двама-трима млади играчи и един опитен до двама, за да подсилим отбора. За да мога да взема други играчи и да не се образува дупка в бюджета. Всеки ще има възможност да се докаже от тези, които са тук. Всеки си избира пътя, по който ще върви.", започна Стоилов.

Снимка: Lap.bg

"Знам, че футболистите са най-изстрадалите. Те се измориха да губят. Футболистите трябва да се променят, ако искат да обикаляме трибуните в добро настроение. Нямаме реки от пари, а имаме сигурност. С добра работа можем да очакваме по-добри резултати. От утре се захващаме с по-сериозната работа. Пред "Левски" е изключително тежък път. Футболните ни противници "Лудогорец" и ЦСКА избягаха прекалено много напред във всяко едно отношение. "Лудогорец" избяга изключително много напред, защото вече има завършена база и стадион. ЦСКА две години поред е в групите в евротурнирите, което е сериозно постижение"

"Смятам, че привържениците трябва да намерят решение за проблема. Призовавам всички да седнат в Сектор "Б" и да намерят решение. Решение има. Не може да има разделение, и то между левскари."

Снимка: Ладислав Цветков

"Моето мнение за г-н Батков не съм си го променил след 13 години. Той тогава ни излъга нас. Той е най-големият виновник "Левски" да стигне дотук. В момента нямам нужда от неговите съвети чисто футболни. Нямам нужда да ми помага с нищо, освен ако помага финансово - като фен е добре дошъл. Като ръководител не съм забравил какво причини. На мен лично може би ми направи добро, но на "Левски" - видяхте. След толкова огромни печалби след четири години, в които работихме, след две-три години клубът беше докаран до фалит. Сега от сълзливи интервюта и съвети нямам нужда."

Преговорите между "Левски" и Стоилов започнаха преди 10 дни, когато бившият треньор на тима Живко Миланов подаде оставка. Тогава Сираков заяви, че първият му и единствен избор за нов наставник е Стоилов. Специалистът беше поставил условие - в клуба да има финансова стабилност, която да не пречи на формата на играчите.

Снимка: Lap.bg

Стоилов беше начело на "Левски" в периода 1 юни 2004 - 6 май 2008 г., когато изведе "сините" до две шампионски титли (2005/06 и 2006/07), две Купи на България (2004/05 и 2006/07) и две Суперкупи на страната (2005 и 2007 г.). Под негово ръководство "сините" се превърнаха в първия български тим, играл в груповата фаза на Шампионската лига - през сезон 2006/07.

Като футболист Мъри има три периода на "Герена": 1990-1992, 1994-1995 и 1998-2003 г. Той е четирикратен шампион с "Левски" и петкратен носител на Купата на България.