на живо

ЦСКА срещу „Рома“ на Жозе Моуриньо в Лигата на конференциите

Украинци и норвежци също попаднаха в групата на "червените"

www.cska.bg

ЦСКА ще се изправи срещу "Рома" за втора поредна година в европейските клубни турнири. Това определи жребият за груповата фаза на най-новия турнир на УЕФА - Лига на конференциите. 

Този път обаче италианският гранд ще пристигне у нас с новия си треньор - Жозе Моуриньо, който пое тима през лятото на 2021 г. За него това ще е четвърто посещение в България. През 2006 г. като мениджър на "Челси" той гостува на "Левски" в групите на Шампионската лига. През миналата година беше два пъти у нас начело на "Тотнъм" - за мачовете с "Локомотив" Пловдив (от квалификациите за Лига Европа) и с "Лудогорец" (от груповата фаза на Лига Европа).

Останалите два тима в групата са "Зоря" Луганск от Украйна и норвежците "Бодьо Глимт".

Снимка: Lap.bg

ЦСКА успя да се класира за четворките след изключително драматичен реванш срещу "Виктория" Пилзен, завършил с гол в 119-ата минута. 

"Червените" и "Рома" направиха оспорвани срещи през сезон 2020/2021 в групите на Лига Европа. В италианската столица двубоят завърши 0:0, а ЦСКА се наложи над своя съперник с 3:1 като домакин.

"Зоря" Луганск също е познат съперник за тима от стадион "Българска армия". През 2019 г. украинците отстраниха българския тим в квалификациите за Лига Европа след 1:1 в София и 1:0 за "Зоря" у дома.

Снимка: Lap.bg

Разпределението в турнира по групи:

Група "А"

1. ЛАСК
2. "Макаби" Тел Авив
3. "Алашкерт"
4. "Хелзинки"

Група "B"

1. "Гент"
2. "Партизан"
3. "Флора"
4. "Анортозис" 

Група "C"

1. "Рома"
2. "Зоря" Луганск
3. ЦСКА
4. "Бодьо Глимт"

Група "D"

1. АЗ Алкмаар
2. "Клуж"
3. "Яблонец"
4. "Рандерс"

Група "E"

1. "Славия" Прага
2. "Фейенорд"
3. "Унион" Берлин
4. "Макаби" Хайфа

Група "F"

1. "Копенхаген" 
2. ПАОК
3. "Слован" Братислава
4. "Линкълн Ред Импс"

Група "G"

1. "Тотнъм"
2. "Рен"
3. "Витес"
4. "Мура"

Група "H"

1. "Базел"
2. "Карабах"
3. "Кайтар"
4. "Омония"

Снимка: Lap.bg

32 отбора ще се борят за трофея в първото издание на Лигата на конференциите. Те бяха разпределени в 8 групи по 4 тима.

Мачовете от груповата фаза на надпреварата ще се играят от 16 септември до 9 декември. Директно за 1/16-финалите се класират победителите в групите. Тимовете на второ място ще играят плейофи за участие в елиминациите срещу третите в групите на Лига Европа. Останалите два отбора изпадат от евротурнирите. Финалът на Лигата на конференциите е на 25 май в Тирана.