на живо

Националният отбор по футбол: Опит пореден за ново начало

Ще стане ли от деветия път?

Lap.bg

Tази вечер българският отбор по футбол започва деветия си пореден опит да се класира на голямо първенство. За последно "лъвовете" бяха на международна сцена на Евро 2004 и вече 17 години не се вижда как тимът ни отново ще отиде на финали.  

Последното световно на България бе във Франция през 1998-а. Оттогава пропуснахме пет мондиала, а като прибавим и първенствата на Европа, то броят скача на осем.

Снимка: Lap.bg

С нов треньор и с доста нови играчи, България приема Швейцария на стадион "Васил Левски" в първа среща от квалификациите за световното първенство в Катар през 2022. В нашата група са още тимовете на Италия, Северна Ирландия и Литва. С "адзурите" играем само след три дни, отново в София.

За мондиала се класират директно първите тимове в предварителните групи. Вторите в квалификациите заедно с два отбора от Лигата на нациите ще играят плейоф, от който ще бъдат определени последните три от общо 13 европейски отбора за Катар.

Швейцария е категоричен фаворит. В титулярната единайсеторка на селекционера Владимир Петкович преобладават играчи от Бундеслигата, защитаващи цветовете на "Борусия" Мьонхенгладбах, "Борусия" Дортмунд и "Лайпциг".

"Швейцарците са явен фаворит. Убеден съм и се надявам ние да дадем най-доброто. А какво ще стане, ще видим утре. Ще е интересно и за мен, защото в рамките на толкова малко дни ние тепърва се запознахме и опознахме. На мен също ще ми е интересно. Дай Боже, да е приятна изненада", каза Ясен Петров на пресконференцията преди двубоя.

"Нямам фирма за залози. Имам очаквания, но искам да почувствам момчетата в официален мач. Започваме да се опознаваме, но когато влезеш в битка, тогава започваш да чувстваш докъде стигнат възможностите. Нека мине първият двубой и ще разберем", каза още селекционерът.

Снимка: Lap.bg

Задачата на Петров се усложнява и от липсата на основни фигури в тима като вратаря Мартин Луков, Тодор Неделев и Антон Недялков, които са контузени. Селекционерът смята да запази нападателя Андрей Гълъбинов, който има лека травма, за да разчита на него срещу Италия в неделя.

***

Информация за коефициенти за това и други спортни събития можете да намерите на efbet.com