на живо

Надал се присъедини към Григор след четиричасова драма

Испанецът с трудна победа във втория кръг в Мелбърн

БГНЕС

Един от фаворитите за титлата от Откритото първенство на Австралия, Рафаел Надал, срещна сериозни затруднения още във втория кръг на турнира. Третият поставен надигра с 3:2 сета 27-годишният квалификант от САЩ Тим Смичек, който заема 112-та позиция в световната ранглиста.

Срещата продължи повече от четири часа, а поведението на Надал на корта показа, че той определно не е в оптимална форма за първия голям турнир през годината. Това е едва десетият мач за испанеца от лятото на миналата година.

Снимка: БГНЕС

Двубоят започна отлично за Надал, който е победител в турнира от 2009 година. Той спечели първия сет с 6-2 гейма, но последвалият срив в играта му доведе до загуба на втория с 3-6. В третия испанецът поиска лекарска помощ, поради видимо силни болки в коремната област, и също така получи таблетки от своя треньорски щаб. Все пак при 5-4 той сервираше за нов аванс в сетовете, но допусна пробив, а впоследствие загуби и тайбрека с 2-7 точки.

Изпаднал в тежка ситуация, Надал успя да намали броя на непредизвиканите грешки и спечели четвъртата част с 6-3. В решителната пета успя да пробие подаването на Смичек за 6-5, а в следващия сервис гейм пропиля три мачбола преди да се поздрави с крайния успех.

Снимка: БГНЕС

Бившият номер едно се присъединява към Григор Димитров, който по-рано през деня също се класира за третия кръг. Двамата са в една част от схемата и могат да се срещнат едва на полуфинал. А иначе следващият съперник на Надал е Дуди Села.

В третия ден на надпреварата победи постигнаха още Роджър Федерер, Томаш Бердих, Анди Мъри и Бърнард Томич.