на живо

Надал срази Федерер и ще се бори за 12-а титла на "Ролан Гарос"

12-и финал за испанеца във френската столица

Reuters

Рафаел Надал ще защитава титлата си на "Ролан Гарос". Испанецът победи безапелационно с 3:0 сета (6:3, 6:4, 6:2) Роджър Федерер и се класира за 12-ия си финал на Откритото първенство на Франция. В неделя Надал ще се бори за рекордна титла №12 и общо 18-а в Големия шлем.

Срещата на корт "Филип Шатрие" продължи почти два часа и половина, а Матадора победи швейцареца за първи път от 2014 г. Така Надал прекъсна серия от шест поредни загуби срещу Маестрото и записа успех номер 24 от 39 мача срещу големия си съперник.

Снимка: Reuters

Швейцарецът стигна до точка за пробив в първия гейм, но не успя да го реализира. Веднага след това Рафа направи брейк и затвърди за 3:0. Федерер успя да го върне в петия гейм, но в следващия левичарят от Манакор отново проби, а впоследствие спечели сета с печеливш удар от бекхенд по диагонала при втория си сетбол.

В следващата част двамата си размениха по един ранен пробив. Надал нанесе своя удар в деветия гейм. От 0:40 той стигна до точка за пробив и я реализира с невероятен рефлекс на мрежата. Веднага след това той сервираше за сета при 5:4 и го спечели с гейм на нула.

Снимка: Reuters

Матадора започна третата част с пробив за 2:1. Маестрото допусна и втори брейк в петия гейм, а при 5:2 Рафа сервираше за място на финала. Поведе с 40:15 и реализира втория мачбол с хубав сервис по диагонала.

Надал записа общо 31 печеливши удара при само 16 непредизвикани грешки. Федерер завърши с 24 уинъра и 30 грешки.

За титлата Рафа ще спори с победителя от мача между Новак Джокович и Доминик Тийм. Миналата година испанецът победи именно австриеца във финала на "Ролан Гарос".