на живо

Най-богатият човек в Азия създава конкуренция на Шампионска лига

Китайски конгломерат преговоря с водещите първенства във футбола

Getty Images/Guliver Photos

Китайският милиардер Вън Чжънлин заяви, че е започнал преговори с европейски брокери, във връзка със създаването на футболен турнир, който да бъде конкурентен на най-престижната клубна напдревара в света - Шампионска лига, съобщава вестник „Файненшъл Таймс”.

Чжънлин, който е най-богатият човек на азиатския континент, е собственик на китайски конгломерат, занимаващ се със строително предприемачество, хотелиерство и туризъм.

От компанията съобщиха, че се водят преговори и с водещите първенства в Испания и Италия, а след европейското първенство са планирани разговори и с ръководствата на „Премиър Лийг”, „Бундеслигата” и „Лига 1”.

Снимка: Reuters

Китайската компания се надява да получи подкрепата на УЕФА и да бъдат предлагани различни стимули за участие в новосъздадения турнир, като например рязко увеличаване на приходите от телевизионни права.

Също така, наскоро китайският президент Си Дзинпин разкри намеренията си да направи от страната велика сила във футбола. Той изрази желание да превърне най-многолюдната държава в „спортна нация”, която да разполага с капацитета да спечели и трофей от световно първенство.

Това не е първия досег на компанията на Вън Чжънлин с футбола. Тя вече притежава 20 процента от испанския гранд Атлетико Мадрид, който стигна до финал в Шампионската лига тази година.

В момента в Шампионска лига по четири квоти притежават Англия, Германия и Испания, докато Франция, Италия и португалия имат по три места. В същото време в новия супертурнир ще бъдат предлагани по шест места за европейските топ 5 лиги.