на живо

Най-големите откупни клаузи - Гризман по-скъп от Меси, но все пак №2

В "Реал" Мадрид оценяват една от звездите си на 1 млрд. евро

Когато "Пари Сен Жермен" активира откупната клауза в договора на Неймар през 2017 г., ръководството на "Барселона" бе хванато неподготвено. Каталунците нямаше какво да направят и бразилецът пое към "Парк де Пренс" срещу рекордните 222 млн. евро. Тогава Неймар бе решен да излезе от сянката на Лионел Меси, а впоследствие да се пребори с доскорошния си съотборник и Кристиано Роналдо за "Златната топка".

Докато нещата не се получиха както Неймар искаше, едно е ясно - "Барселона" научи своя урок. А той е, че освобождаващите клаузи са възможност за клубовете с финансова мощ бързо и лесно да привличат суперзвезди.

Затова и за никого не бе изненада, че след като привлече по същия начин Антоан Гризман от "Атлетико" Мадрид, каталунският клуб му постави висока цена.

В петък, с официалното съобщение за трансфера на световния шампион, стана ясно, че откупната клауза в 5-годишния му договор възлиза на... 800 млн. евро. Тя е със 100 млн. по-висока от тази на Лионел Меси. Изненадващо обаче Гризман не е №1 в това отношение, а подгласник на звезда от "Реал" Мадрид.

Въпросната клауза е задължителна част от контракта на всеки играч в испанската Ла Лига и поставя клуба, чиято собственост е той, в силна позиция при трансфер.

Но кои са най-скъпите?

400 млн. евро - Усман Дембеле, Филипе Коутиньо, Артур и Френки де Йонг

Дембеле и Коутиньо са доказателство за решимостта на "Барселона" да не повтаря грешката с Неймар. Привлечени срещу съответно 105 и 160 млн. евро, без да включваме евентуалните бонуси, двамата са сред най-скъпите в клубната история.

На този етап в "Барселона" могат да са спокойни, че никой няма да им отмъкне дуото. Имайки предвид слабото представяне и на Дембеле, и на Коутиньо през миналия сезон, едва ли от "блаугранас" ще искат дори близка сума, ако решат да продават.

Младият бразилец Артур обаче остави добри впечатления, а очакванията към Френки де Йонг са високи.

500 млн. евро - Жерар Пике, Сержи Роберто, Серхио Бускетс, Гарет Бейл, Тони Кроос и Дани Себайос

В двете години след продажбата на Неймар "Барселона" преподписа с трима свои основни футболисти - Пике, Сержи Роберто и Бускетс. Сложи им цена от по половин милиард евро.

Преди триото да обвърже бъдещето си с клуба, в "Реал" Мадрид вече имаха свое подобно - Бейл, Кроос и Себайос. Изглежда на "Бернабеу" са по-подготвени за избягване на сценарий като този с Неймар.

700 млн. евро - Лионел Меси, Иско, Марко Асенсио и Винисиус

През юли 2017 г. оставаха 12 месеца до изтичането на договора между Меси и "Барселона". Клубът приемаше спокойно опасността аржентинският гений да започне преговори с друг 6 месеца по-късно.

В крайна сметка Меси преподписа, а в новия му контракт бе включена освобождаваща клауза в размер на 700 млн. евро. Достатъчно, за да бъдат отблъснати кандидат-купувачите.

Същото важи и за младите звезди на "Реал" Мадрид - Иско, Марко Асенсио и Винисиус.

750 млн. евро - Лука Модрич и Браим Диас

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич дели второто място сред най-скъпите в "кралския клуб" с... тийнейджъра Браим Диас. Последният пристигна в испанската столица през януари от шампиона на Англия "Манчестър Сити".

19-годишният Диас бе използван спорадично от треньора Зинедин Зидан и се появиха информации, че може да напусне клуба. 750 млн. обаче си 750 млн. В Мадрид се застраховат.

800 млн. евро - Антоан Гризман

1 млрд. евро - Карим Бензема

Изненадващо притежател на най-голямата освобождаваща клауза във футбола е Карим Бензема. За да бъде отмъкнат от "Реал" без преговори, трябва да се плати 1 млрд. евро.

Въпреки че записа силен сезон, в който стана голмайстор на "Лос Меренгес" с 21 попадения в първенството, едва ли французинът ще представлява обект на интерес при тази цена. Все пак за 1 млрд. евро може да бъде закупен... почти всеки футболен клуб в света.