на живо

Най-лошият старт на "Барса" от 18 години насам

Каталунците не успяха да се справят с "Алавес" и са 12-и в класирането

Reuters

8 точки в 6 мача. Това звучи като всеки друг, но не и "Барселона"! 26-кратните шампиони на Испания продължават с ужасяващото си представяне в Примера дивисион. 

В момента те се намират на 12-о място в класирането, а в последния си мач завършиха 1:1 с "Алавес". "Барса" няма победа от 1 месец в местния шампионат. За последно отборът триумфира в Ла Лига на 1 октомври срещу "Селта".

Снимка: Reuters

Тимът на "Барса", който преди дни победи "Ювентус" като гост в среща от груповата фаза на Шампионската лига, игра 30 минути с човек повече на терена, след като Хота от домакините получи втори жълт картон. И това обаче не достигна на Меси и компания да победят в мача.

"Алавес" излезе напред в резултата с първата си по-опасна атака в 31-ата минута. Луис Риоха стана автор на попадението. След изгонването на Хота все пак испанският гранд се възползва и изравни чрез Антоан Гризман в 63-ата минута. Опитите за пълен обрат обаче удариха на камък. 

Снимка: Reuters

В "Барселона" не помнят толкова лош старт от 18 години насам. През сезон 2002/2003, водени от Луис Ван Гал, каталунците записаха 2 победи, 2 равенства и 2 загуби в първите си 6 мача в шампионата (Същия актив имат те и днес). В последствие завършиха на шеста позиция в Примера дивисион, а нидерландският специалист беше уволнен през януари 2003 г. 

В момента на треньорското място на резервната скамейка на "Барса" седи друг представител на "лалетата" - Роналд Куман. Той пое поста през лятото на 2020 г., като успя единствено да запише името си като осмия най-слаб треньор в историята на клуба, според испанските статистици. Пред него те поставят предшественика му Кике Сетиен (януари 2020 г. - август 2020 г.), с когото тимът записа първи сезон без никакъв трофей от 2014 г. насам. Тогава треньор на Меси и компания беше друг от "превъзхождащите" Куман - Тата Мартино (юли 2013 г. - май 2014 г.). В класацията попадат още Ван Гал (за периода май 2002 - януари 2003 г.), Лоренцо Ферер (май 2000 - април 2001 г.), легендата като футболист Ласло Кубала (май - ноември 1980 г., 6 загуби в 13 мача) и Ханс Вайсвайлер (май 1975 - април 1976 г.), който не е одобряван от голямата звезда на тима Йохан Кройф, а това предизвиква сериозни трусове в съблекалнята.

Снимка: Getty Images

Куман е в подобна ситуация. Лионел Меси изрази желание да напусне "Камп Ноу" през лятото на 2020 г., но ръководството не му позволи. Преди дни президентът на клуба Хосеп Мария Бартомеу подаде оставка в отговор на недоволството на феновете. Появиха се информации, че клубът е пред фалит, тъй като не може да изплаща заплатите на футболистите си. От петък (30 октомври) ръководството преговаря с играчите за намаление на възнагражденията със 190 млн. евро.

Следващият мач на "Барселона" е гостуване на "Динамо" Киев в груповата фаза на Шампионската лига. Срещата е на 4 ноември и може да я гледате пряко по RING от 22:00 ч.