на живо

Най-мощният удар в бокса?

Дионтей Уайлдър е критикуван за техниката си, но какво от това…

Getty Images

Гений. Така коментаторският екип на радио Би Би Си 5 описа Дионтей Уайлдър след гръмотевичния нокаут в двубоя срещу Луис Ортис. Американецът защити титлата си на Световния боксов съвет за десети път. Поразяващият му удар дойде в седмия рунд на мач, в който кубинският му съперник доминираше на ринга.

Смразяващото попадение в главата на Ортис е централна тема в социалните медии. Самият Уайлдър твърди, че това е най-силният удар в историята на бокса.

Така ли е наистина? И прави ли са онези, според които единствено мощта на Уайлдър компенсира липсата на истинска класа?

"Лека нощ" по цялата ръка

Дионтей загуби пет от първите шест рунда, преди да пробие защитата на Ортис и да го просне безпомощен на пода. Той остава непобеден след 43 двубоя. Балансът му включва 42 победи, 41 от които с нокаут.

"Най-атрактивният и завладяващ аспект на този спорт е нокаутиращият удар. Където и да класирате Уайлдър сред великите нокаутьори, живеем в ерата на един от най-големите в историята - подчерта боксовият експерт на Би Би Си Майк Костело. - До този момент на мача Дионтей на практика нямаше чист удар. И тогава пусна тази дясна ръка... Ще цитирам думите на рефера Милс Лейн по адрес на Майк Тайсън - навсякъде по ръката му е написано "Лека нощ".

Въпрос на сметки

Американецът, известен като Бронзовия бомбардировач, бе посочен като най-мощния нокаутьор за всички времена от Бен Дейвис - треньор на Тайсън Фюри. Реваншът между двата е насрочен за 22 февруари.

"Едвин Валеро - венецуелецът в лека категория, вероятно ще оспори това твърдение. Все пак той има 27 нокаута в 27 мача. Но ако разгледаме само тежката категория, коефициентът на Уайлдър е 95%, на Майк Тайсън - 75%, Джордж Форман - 84%, Виталий Кличко - 87%... Самият факт, че води в тази компания, говори достатъчно", подчертава Кастело.

Повече от нокаутьор

Уайлдър често е критикуван за липсата на техника и боксови умения, въпреки че държи титлата в продължение на 5 години. Според експертите тези спорове са безпредметни.

"Той завърта Ортис, постави краката си на място и го порази с дясната си ръка. Беше напълно готов да сграбчи възможността, когато тя се появи. Началото на кариерата му е при аматьорите - Уайлдър отиде на олимпийските игри през 2008 г. само 3 години след като се захвана с бокс. Това е подвиг сам по себе си. В Лондон загуби от италианеца Клементе Русо - състезател, който побеждаваше Олександър Усик. Всичко това не е за пренебрегване.

Като професионалист се изправи срещу Тайсън Фюри и Луис Ортис - двама от най-талантливите в тежка категория и вероятно най-неподходящите съперници за човек, който не може да се боксира. Разбира се, чакаме с нетърпение Дионтей да излезе срещу Антъни Джошуа и Анди Руис", смята Кастело. 

Тагове: