на живо

Най-неравностойният финал в историята: Световен гигант срещу малко градче

Целият годишен бюджет на „Ербие” стига за 16 дни от заплатата на Неймар

Тази вечер ни очаква може би най-неравностойният (поне на пръв поглед) финал в цялата история на футбола. Един от най-богатите клубове в света "Пари Сен Жермен" се изправя срещу "Ербие" - отбор, който се бори за оцеляване в трета дивизия. Сблъсъкът на "Стад дьо Франс" е за Купата на Франция.

За да поставим двубоя във финансов контекст - годишният бюджет на "Ербие" е в размер на 2 млн. евро. Тази сума ще стигне само за 16 дни от възнаграждението на нападателя на ПСЖ Неймар.

Скромният тим се добра до третото ниво на френския футбол едва през 2015 г. Ако сега изпадне, от следващия сезон ще мери сили с дублиращия състав на ПСЖ.

В същото време звездите на Унай Емери не е отпадал в турнира за купата от 22 януари 2014 г., тоест в цели 41 мача. "Ербие" е петият клуб от трета или четвърта дивизия, който достига до последния мач в надпреварата. Ръководството вече се похвали, че е пласирало 15 000 билета за мача. Забележително постижение предвид факта, че цялото население на градчето наброява 15 933 жители.

"Ербие" трябваше да преодолее 7 кръга при положение, че за целия сезон в трета лига има едва 9 победи. Играчите обаче все още не са се изправяли срещу елитен съперник. В полуфиналите те отстраниха друг третодивизионен отбор "Шамбли" пред 34 653 фенове в Нант. Стадиончето в едноименния град побира едва 5000 зрители, а средната посещаемост е 1500.

Както се очаква, всички неутрални любители на футбола във Франция ще стискат палци за абсолютния аусдайдер във финала. Още повече че нито веднъж досега тим от трета или по-долна дивизия не е триумфирал с трофея. Съвсем според очакванията е и коефициентът, който букмейкърите определиха за успех на "Ербие" - 1 към 100.

Любопитното е, че евентуално поражение в петък ще прати симпатичния тим в четвърта дивизия. Ако три дни по-рано "Ербие" вдигне Купата на Франция, ситуацията наистина ще граничи с футболен абсурд...