на живо

Версия 2020: Награди за най-объркан вратар и пълен малшанс

Една алтернативна класация

Преди десетина дни най-добрите футболисти през последните 12 месеца бяха отличени на наградите на ФИФА - The Best. Дори в една толкова предвидима, макар и странна година в идеалния отбор бяха обичайните заподозрени. Роберт Левандовски обаче прекъсна доминацията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

2020-а няма да бъде запомнена с нормалност, затова Би Би Си се потруди да направи алтернативни награди, които най-малкото ще ви накарат да се усмихнете.

Награда за "неуважение"

Преди ерата на COVID-19 бившият играч на "Арсенал" Серж Гнабри създаде много главоболия в Северен Лондон, отбелязвайки четири гола при победата на "Байерн" над "Тотнъм" със 7:2 през октомври 2019 г. При подновяването на финалната фаза на Шампионската лига през август, Гнабри отново се изяви - веднъж при разгромното 8:2 срещу "Барселона" и два пъти на полуфинала срещу "Олимпик" Лион.

Последните две попадения означават, че Гнабри завършва 2020-а с точно толкова гола, колкото има и "Арсенал" на полуфинали в евротурнирите - по един през 2006-а и 2009-а.

Награда за най-объркан вратар

В момента вратарите трябва да мислят и да се съобразяват с много неща. Затова нека приветстваме Емил Аудеро от "Сампдория" и Ясин Буну от "Севиля", които са единствените двама вратари от топ 5 на първенствата в Европа, които през 2020-а могат да се подхвалят с асистенция за гол и автогол. За жалост в един и същи мач.

Награда за дрифт

"Астън Вила" прибегна до Пепе Рейна през януари в опит да се спаси от изпадане в Чемпиъншип. Тимът на Дийн Смит оцеля, но е спорно дали Рейна има решителна роля за това. Той допусна 20 гола в 12 мача, което не е толкова зле за отбор от дъното на таблицата, но при 10% от тези попадения испанецът не се намираше в собственото си наказателно поле... където винаги има предимство.

Награда за спешна помощ

Рейна може би си мечтае да дрифтира извън терена, но на него няма нищо по-хубаво от отбелязването на гол.

А това придоби ново измерение, когато "Севиля" се изправи срещу "Ейбар" през юли. Лукас Окампос вкара рано през второто полувреме. Нормално за него, все пак е нападател.

Титулярният вратар на севилци Томас Вацлик се контузи, а тимът беше направил и петте си смени. "Ейбар" опита да притесни съперника с излизането в предни позиции на вратаря Марко Дмитрович. Топката попадна в него, но ударът му бе спасен от Окампос... точно този, който му отбелязва гол по-рано.

Награда за... повече въглехидрати

Висшата лига си има Деклън Райс (б. ред. - райс на английски означава ориз), но Серия "А" отговоря с Кевин Лазаня.

Можем да предположим, че лазяната има поне три слоя, тъй като между януари и локдауна през март Кевин отбелязва един гол. При подновяването на първенството през лятото вкарва шест пъти в пет мача, за да помогне на "Удинезе" да завърши на 13-ото място.

Но през сезон 2020/21 лазанята не е готова - Кевин не може да се разпише в 9 мача.

Награда за липса на късмет

Докато сме на Кевин... играчът с най-много създадени шансове, без нито една асистенция в топ 5 на първенствата през 2020-а, е Кевин Родригес, който прекарва годината под наем в "Леганес" и "Ейбар". Създава 31 възможности за съотборниците си, но нито една не е оползотворена.

С малко по-лош късмет е и играчът с най-много удари без отбелязан гол. Става дума за Рубен Невеш от "Уулвърхемптън", които е отправил 47 изстрела във Висшата лига, но 42 са извън рамките на вратата. За него 2020-а завършва без гол.

Награда - влизай/излизай

Андреа Фавали. 25 октомври 2020 г. Дори Шекспир не може да предвиди какво ще се случи.

54:25 - Фавали влиза на мястото на Никола Калинич при гостуването на "Ювентус"

59:04 - Фавали отбелязва гол с левия крак и "Верона" повежда

61:33 - Фавали получава контузия и го сменят. Трагедия и комедия в еднакви размери

Фавали е единственият футболист в Серия "А", който влиза като резерва, отбелязва гол, и го сменят за по-малко от 10 минути.