на живо

Най-скъпоплатените селекционери на Евро 2016

Едва ли имената им ще ви изненадат

24 държави ще мерят сили на започващото тази вечер европейско първенство по футбол, домакин на който ще бъде Франция. Всеки един от тези национални отбори е инвестирал сериозна сума в качествен треньор.

Най-скъпоплатеният наставник в турнира е селекционерът на Англия Рой Ходжсън, който работи за годишна заплата от почти 4,5 милиона евро.

Второ място в тази класация заема старши треньорът на Италия Антонио Конте, подписващ се срещу 4 милиона евро годишно. Фатих Терим (Турция) пък печели 3,5 милиона.

Всъщност 8 треньори от Евро 2016 взимат по над 1 милион годишно. Любопитно е да се отбележи, че селекционерът на Русия Леонид Слутский работи безплатно. Опитният наставник пое „Сборная”, замествайки Фабио Капело. Той съвместява работата за националния тим с тази в московския ЦСКА.

Най-скъпоплатен във Великобритания е Рой Ходжсън, следван от наставника на Ейре – Мартин О’Нийл, трети е Майкъл О’Нийл (Северна Ирландия), а четвърти Крис Коулмън (Уелс).

На Мондиал 2014 Ходжсън бе втори по заплата, а Капело водеше с разлика. Италианската легенда беше начело на Русия срещу 7 милиона на година. Президентът на местната федерация Виталий Мутко обаче го уволни през юли 2015, въпреки че Русия трябваше да плати на Дон Фабио огромна компенсация.

Високите заплащания на треньорите не са нещо ново. Абсолютен рекордьор в световен мащаб е Пеп Гуардиола, на когото английският Манчестър Сити плаща 15 милиона годишно. 

Тагове:

евро 2016