на живо

Най-тъжното Ел Класико (ВИДЕО)

През 1968 г. звезда на "Барселона" умира ден преди сблъсъка с "Реал"

"Барселона" и "Реал Мадрид подновяват 108-годишната си битка по-късно днес, а авторитетното испанско издание "Марка" използва случая, за да припомни най-тъжното Ел Класико в историята.

Хулио Сесар Бенитес пристига в Испания през 50-те години на миналия век, преследвайки кариера в Ла Лига. Следват престои във "Валядолид" и "Сарагоса", преди уругваецът да подпише с "Барселона". На "Камп Ноу" Бенитес бързо се превръща в звезда и заформя съперничество с легендата на "Реал" Мадрид Франсиско "Пако" Хенто.

На 6 април 1968 г. обаче, ден преди двамата да се сблъскат в поредното Ел Класико, светът е шокиран от новината за смъртта на Бенитес.

Четири дни по-рано 27-годишният играч не се чувства добре и треньорът Салвадор Аригас го насочва към болницата. Бенитес прекарва един ден вкъщи, но температурата му не спада и неговото състоянието рязко се влошава. На 4 април уругваецът отпада от групата за дербито.

През това време здравето му е основна тема на медиите в Испания. Твърди се, че е получил хранително натравяне след консумация на миди. Има и спекулации, че е болен от хепатит. Според официалната версия на лекарите той е с вътрешна инфекция. Съотборниците му получават ежедневна информация за състоянието на Бенитес. В крайна сметка той се връща у дома, където умира на 6 април. Причината за смъртта му е сепсис.

Тогава Ел Класико е отложено с два дни. Когато все пак се провежда, Франско Хенто изглежда разстроен. Двубоят завършва без победител - 1:1.

На погребението на Бенитес ковчега носят съотборниците му от "Барселона". Отборът посвещава на уругваеца последвалия триумф с Купата на краля.

И до ден днешен червено-синята част от Каталуния помни Бенитес с носталгия, но и с тъга...