на живо

Най-възрастната жива олимпийска шампионка стана на 100 години!

Унгарката Агнес Келети има 10 медала от най-големия спортен форум

Най-възрастната жива олимпийска шампионка стана на 100 години. Агнес Келети, която е най-успешната унгарка в историята на форума, има 10 медала в спортната гимнастика, включително пет златни – на Игрите в Хелзинки през 1952 г. и на Игрите в Мелбърн през 1956 г.

Само трима нейни сънародници могат да се похвалят с повече отличия.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Olympic Games (@olympics)

В навечерието на рождения си ден на 9 януари, тя получи специално обаждане от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Освен феноменални постижения, дългият живот на Келети включва приключения, но и една голяма трагедия.

Само част от семейството й оцелява по време на Холокоста, а тя остава жива благодарение на фалшива самоличност и работата й като прислужница.

Нейните майка и сестра също се спасяват, но баща й и чичовците й загиват в Аушвиц и са сред 550 000 унгарски евреи, убити в нацистки лагери на смъртта, унгарски батальони за принудителен труд и гета.

"Миналото? Нека да поговорим за бъдещето. То трябва да бъде красиво. Миналото е минало, но все още има бъдеще", казва в едно свое интервю олимпийската шампионка.

Сред еврейските спортисти само американските плувци Марк Шпиц и Дара Торес са спечелили повече олимпийски медали. "Медалите не са важни, а преживяванията, които са дошли с тях", казва Келети, докато държи някои от деветте медала, които все още има.

Единият е даден на журналист за проект, но никога не й е върнат.

"Обичах гимнастиката, защото беше възможно да пътуваш безплатно", обяснява тя.

Келети започва своята гимнастическа кариера на 4-годишна възраст и печели олимпийските си медали на 31 и 35 години. Дебютът й на Игрите е през 1952-а.

След Мелбърн 1956 търси убежище в Израел. Там преподава гимнастика, като няколко години е начело на националния отбор на страната.

Приета е в Залата на славата на спортната гимнастика през 2002 г.