на живо

Най-възрастният футболист с мачове на световно прекратява кариерата си

Есам Ел-Хадари се оттегля на 47 години

Най-възрастният футболист, играл на световно първенство - Есам Ел-Хадари, слага край на състезателната си кариера. 47-годишният египетски вратар обяви решението си по време на телевизионно шоу, казвайки, че "футболът е втората му съпруга и сега той иска развод".

Ел-Хадари се отказа от националния отбор на "фараоните", след като не беше включен в състава за Купата на африканските нации през 2019 година.

Снимка: Reuters

"Футболът е втората ми съпруга и реших да се разведа. Няма да се завръщам към спорта отново. Цялата система има грешки и това е нормално. Няма какво повече да искам от моята кариера. В Египет няма по-добър от мен. Бях единствено на резервната скамейка през 1998 година, когато на вратата беше Надер Ел-Сайед", коментира Ел-Хадари.

Той има повече от 150 мача с екипа на Египет след дебюта си през 1996 година. Печелил е Купата на африканските нации общо четири пъти, като е избиран за най-добър вратар в три издания на турнира.

На Мондиал 2018 Ел-Хадари стана най-възрастният футболист с мачове на световно първенство. Тогава той бе на 45 години и 161 дни.

В периода 1996-2008 година Есам Ел-Хадари носи екипа на "Ал Ахли", с който спечели осем титли на страната, четири купи, четири Суперкупи на Египет, както и три трофея от африканската Шампионска лига.

Снимка: Reuters

Опитният страж игра и за "Сион" в Швейцария, където има една спечелена купа на страната. През сезон 2019/20 Ел-Хадари носи екипа на "Ногум" в Египет.