на живо

Наказаха хванатия с допинг победител в Софийския маратон

Той даде положителен тест за еритропоетин (EPO)

Ладислав Цветков

Хванатият с допинг победител в Софийския маратон Юсеф Сбаи получи тежко наказание от Звеното за почтеност в леката атлетика (AIU). Мароканецът е със спрени права за 4 години заради положителния си тест за еритропоетин (EPO).

Сбаи спечели маратона в столицата, провел се на 11 октомври миналата година, с нов рекорд за трасето - 2.13.03 часа. С допинг бе хваната и шампионката при дамите Виктория Хапилина (Украйна), която също няма да може да участва в състезания за срок от 4 години.

Снимка: Ладислав Цветков

Наказанието на Сбаи започва да тече със задна дата от 16 ноември 2020-а, когато бе отворена пробата. Резултатите му от 11 октомври насам са анулирани, а мароканецът има право да обжалва пред Спортния арбитражен съд в рамките на 30 дни.

Триумфът в София донесе на Сбаи премия от 15 хил. лв. от верига маратони "Бягането като начин на живот", подкрепяна от министерството на младежта и спорта. Организаторите изчакват крайното решение на Международната атлетическа федерация (World Athletics), за да пренаредят класирането и наградите.