на живо

Наказаха руски гросмайстор подкрепил Путин

Москва осъди решението на Международната федерация по шахмат

Международната федерация по шахмат наложи 6-месечна забрана на руския гросмайстор Сергей Карякин да участва в турнири под егидата ѝ. Причината: гросмайсторът използва социалните мрежи, за да заяви подкрепата си за президента Владимир Путин и неговата "специална операция" в Украйна.

Москва излезе с позиция след обявяването на наказанието. "Ние осъждаме решението. Призоваваме от Международната федерация по шахмат да размислят и да останат извън политиката, затвърждавайки престижа на организацията. Ние се уповаваме на принципа, че спортът, включително и шахматът, не може да бъде смесван с политиката.", коментира говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков.

Той допълни, че руските граждани трябва да имат право свободно да изразяват своята позиция.

Самият Карякин заяви, че не вижда смисъл да обжалва санкцията, тъй като всички съдилища ще заемат позицията на Европа, към която се придържат и спортните организации.

Руснакът заема 18-ото място в ранкинга с рейтинг от 2747. Рекордното му класиране е четвъртата позиция през 2011 г. През 2016 г. Карякин отстъпи на Магнус Карлсен в битката за световната титла по класически шахмат, но стана шампион по блиц.