на живо

Наоми Осака се оттегли от "Ролан Гарос"

След скандала с бойкота ѝ към медиите

Наоми Осака се оттегли от "Ролан Гарос"! Новината идва часове, след като тя получи предупреждение от борда на турнирите от Големия шлем, че може да бъде изхвърлена от надпреварата в Париж заради бойкота, който наложи на медиите.

Осака използва социалните мрежи, за да обясни решението си. 23-годишната тенисистка призна, че имала продължителни периоди на депресия след първия си голям триумф през 2018 г. и винаги изпитва тревога и притеснение преди пресконференции. Тя добави, че ще си вземе почивка от корта. 

"Когато настъпи моментът, бих искала да работя с Тура и да обсъдим как можем да подобрим ситуацията за играчите, журналистите и феновете.", написа Осака.

Японската тенисистка започна участието си в "Ролан Гарос" с труден с успех с 2:0 сета (6:4, 7:6/4/) над Патриция Тиг (Румъния), но пропусна задължителната пресконференция след мача и бе глобена с 15 хил. долара.

"Информирахме Наоми Осака, че ако продължи да игнорира медийните си задължения по време на турнира, ще бъде подложена на допълнителни последствия спрямо Кодекса за поведение. Както може да се очаква, повторните нарушения водят до по-строги санкции, включително и до изключване от турнира и задействане на разследване за голямо нарушение, което може да доведе до още по-значителни глоби и бъдещи наказания от участие в турнири от Големия шлем.", обявиха от борда.

Осака отговори, изразявайки надежда, че събраните средства от глоби, които очаква да ѝ бъдат налагани, ще отидат за благотворителни организации, работещи именно в областта на психичното здраве.