на живо

"Наполи" прекръства стадиона си в памет на Марадона

Неапол скърби за футболната легенда

В "Наполи" са готови да прекръстят своя стадион "Сан Паоло" на "Диего Армандо Марадона" в памет на починалия от сърдечен удар аржентински гений, който е легенда на клуба. Предложението дойде от кмета на Неапол Луиджи Де Маджистрис и срещна одобрението на клубния президент Аурелио Де Лаурентис.

И до ден днешен в Неапол Марадона е футболен бог. С "адзурите" той стана шампион на страната през 1989 и 1990 г., грабна и една Купа на Италия (1987 г.), както и една Суперкупа (1990 г.). Легендата изведе "Наполи" и до триумф в турнира за Купата на УЕФА през 1989 г.

"Градът е в шок. В продължение на час и половина хората отказваха да повярват. Последва мълчание, тиха болка. Новината за смъртта на Диего Армандо Марадона бе посрещната във всеки дом сякаш е починал роднина. Близък, отишъл надалеч, но останал на една ръка разстояние. Всички се притесняваха, след като бе опериран, после изглежда нещата вече бяха наред. Сега обаче улиците са тихи, вестта за кончината на Дон Диего се разпространи за минути. Фенове се събраха пред стенописа с неговия лик на "Де Део". Районът се превърна в храм, към който запалянковците се стичат, за да запалят свещ в памет на Диего. И пеят "Аз видях Марадона", пише "Тутоспорт".

Междувременно светлините на "Сан Паоло" ще останат включени цяла нощ. Утре стадионът ще бъде арена на сблъсъка между "Наполи" и "Риека" в груповата фаза на Лига Европа. Очаква се образът на Марадона да гледа от трибуните, както и от видеостената.