на живо

Напрежение между Станилия Стаменова и федерацията по кану-каяк (ВИДЕО)

След като шампионката обвини централата, че е оставена без финансиране преди Токио 2021

Напрежение между Станилия Стаменова и федерацията по кану-каяк (ВИДЕО)

Напрежение между най-добрата българска представителка в кану-каяка Станилия Стаменова и родната федерация. 32-годишната световна шампионка от Милано 2015 и трикратна европейска обвини централата, че е оставена без финансиране преди олимпийските игри. Стаменова, която се бори за квота за Токио, посочи, че от март 2020 г. покрива всички разходи около подготовката си с лични средства.

В публикация в социалните мрежи тя написа: "Желанието ми беше да се договоря с федерацията по кану-каяк за необходимото да проведа нормална подготовка, за да стигнем до общия успех, загърбвайки всичко. Не видях нито желание, нито професионализъм за работа в екип."

Днес ръководството на централата отговори на обвиненията. Двукратният ни олимпийски шампион и председател на българската федерация по кану-каяк - Николай Бухалов, коментира избухналия вчера скандал.

"Много ми е неприятно, че съм тук по такъв повод. Събрали сме се по повод публикациите на Станилия Стаменова - упрекната е федерацията, че едва ли не пречи на подготовката ѝ. Това е един безпрецедентен случай, тъй като Станилия Стаменова е продукт на федерацията. Раждайки се женското кану, виждайки нейната амбиция, тя е отгледана от тази федерация. Федерацията е правила най-доброто за нея през годините. Аз лично съм бил част от подготовката ѝ. Тя постигна най-добрите си резултати с мен. Беше в труден период, взех я в "Тракия" в Пловдив."

“Най-малкото е обидно да бъдем укреквани, че ѝ пречим. Да не изреждам имената, но през годините при нея са се сменили девет треньора, включително и аз. Винаги сме имали проблеми с подписване на договори с нея - оказа се, че и чужденци.”

Министерството на младежта и спорта излезе със съобщение, че не е страна по спора. От ММС посочват, че през годините Стаменова винаги е получавала необходимите финансови средства за провеждане на пълноценна подготовка.
ММС изтъква, че тя е включена в програмата за олимпийска подготовка за 2021 г., като е подписан договор между министерството и БФКК, но е необходимо споразуменията да бъдат договорени и между централите, състезателите, треньорите и длъжностните лица.

Към съобщението на ММС е прикрепен файл, в който на 11 януари изпълнителният директор на федерацията Евелина Петрова се обръща към спортния министър Красен Кралев с информацията, че всички състезатели и треньори са сключили индивидуални договори по програмата, с изключение на Стаменова.

“Тя няма треньор и не може да води подготовка. Затова не може да подпише договор с федерацията. Средствата от Министерството ще обезпечат подготовката ѝ, но тя трябва да има треньор. Можете да проверите в публикацииите във "Фейсбук" как е водила тя подготовка през миналата година. Говорим, че е световна шампионка през 2015 г., но оттогава нещата са се променили много. Тя отказа да участва на единственото състезание."

"Виждам в публикациите, че тя има травми. Направен е ядрено-магнитен резонанс, федерацията е предложила лечение, но тя е отказала. По време на Световната купа в Сегед е участвала на друго състезание в Пловдив.”

Техническият директор на българската федерация по кану-каяк Дамян Дамянов заяви, че въпреки острите нападки на Стаменова, от централата са отворени към диалог и се надяват възможно най-бързо да се стигне до разрешаване на конфликта, за да може тя да започне своята подготовка за атакуване на олимпийска квота.