на живо

Наско Сираков трябва да плати 5% данък, дори след безвъзмездно джиросване

Голмайстор номер 1 в историята на "сините" заяви, че е новият притежател на мажоритарния пакет акции на клуба

Наско Сираков трябва да плати 5% данък, дори след безвъзмездно джиросване

Сагата с мажоритарния пакет акции на футболния "Левски" изглежда, че достигна своя край. Днес (2 юни) ценните книги се върнаха на стадион "Георги Аспарухов", а Наско Сираков обяви, че е новият им притежател със съобщение на официалния сайт на клуба.

Като такъв Сираков има не само привилегията да оглави "Левски", но и задължението да плати съответната сума за сделката.

Адвокатът по спортно и търговско право Ивайло Дерменджиев обяснява, че, като нов собственик, голмайстор номер 1 на тима трябва да плати като общински данък 5% от стойността на акциите. Мажоритарният пакет представлява 86,6% от собствеността на "Левски".

"Принципът на закона е, че такова имущество трябва да бъде облагано, дори безвъзмездно да е получено. Вторият признак е, че трябва да бъде заплатен данък от получателя на акциите. Номиналният капитал в случая е 26 млн. лева. Съответните 87% са съответна част от тези милиони (бел.а. - 22 516 000 лева). Върху тях трябва да се плати този данък най-вероятно (бел.а. - около 1 125 800 лв.)", обясни адвокатът.

Съществува и друга възможност, информира той. Акциите могат да се предадат на новия им собственик с договор срещу минимална сума. 

Снимка: Lap.bg

Техният предишен собственик - приближеният до Васил Божков Георги Попов, заяви пред bTV преди повече от седмица, че собствеността ще бъде предадена на Сираков безвъзмездно. Той каза, че с бизнесмена, с който са в Дубай, а българската прокуратура им повдигна няколко обвинения, няма да настояват да им бъдат възвърнати вложените в клуба за близо година 25 млн. лв.

Мажоритарният дял от "Левски" (86.6%) бе прехвърлен на премиера Бойко Борисов на 8 май от фактическия му собственик Георги Попов - съдружник на Васил Божков, и занесен пред сградата на Министерски съвет на 13 май от журналиста Сашо Диков.

Борисов не пожела да ги приеме. От своя страна Божков и Попов настояха изрично да получат неговия отказ (дори мълчалив), затова от "Левски" пратиха запитване към премиера. В няколко свои изказвания той заяви, че не се чувства собственик на клуба и няма намерение да оперира с акциите, а писмото на "сините" ще изхвърли.

В предаването "120 минути", Сираков заяви, че е съгласен да бъде новият собственик на "Левски". Той не е разкрил как ще действа, за да запази клуба от фалит, като заяви, че ще отговори на журналистическите въпроси, след като прехвърлянето на акциите стане факт.

Самият Божков организира анкета във "Фейсбук" за нов собственик на "Левски", която Сираков спечели. Той изпревари депутата от ДПС Делян Пеевски, сръбския наркобос Сретен Йосич и Бойко Борисов.

Снимка: Lap.bg

Междувременно "Левски" продължава да е в тежка финансова криза. Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.