на живо

Наско Сираков застана начело на "синьото" шествие (ВИДЕО)

Днес футболният "Левски" отбелязва своята 106-а годишнина

Lap.bg

Ръководството и феновете на футболния "Левски" положиха цветя на паметника на Апостола на свободата в центъра на София. От там тръгна и шествието на привържениците, чиято крайна точка е местността Могилката - мястото, на което на 24 май 1914 г. е основан клубът.

Освен привърженици от различните фракции, на отбелязването на рождения ден присъстваха още изпълнителният-директор на "Левски" Павел Колев, бившият собственик Тодор Батков, както и соченият за нов притежател на мажоритарния пакет акции - Наско Сираков. 

Снимка: Lap.bg

Именно той поведе шествието към Могилката.

Доскорошният финансов благодетел на "сините" - Васил Божков, заяви, че неговият приближен и фактически собственик на 86,6% от акциите на клуба Георги Попов, ще джироса ценните книги на Сираков, тъй като той събра най-голяма подкрепа в анкета, организирана във "Фейсбук" страницата на бизнесмена.

Голмайстор номер 1 в историята на "Левски" вече заяви своята готовност да стане собственик на акциите в предаването "120 минути" по bTV преди седмица. 

Снимка: Lap.bg

Вчера (23 май) Попов обяви, че ще джироса акциите на Сираков, но първо министър-председателят Бойко Борисов трябва да се откаже от тях, като може да го направи и мълчаливо. За целта от "Левски" са изпратили запитване до Министерски съвет. Според Попов, реално е ценните книги да станат притежание на бившия футболист в края на следващата седмица.

Акциите на "Левски" бяха джиросани на Борисов и занесени в Министерски съвет на 13 май. Той отказа да ги приеме, а по-късно заяви, че няма намерение да оперира с тях.

В момента Божков и Попов се намират в Дубай, като и двамата имат повдигнати обвинения от страна на българската прокуратура.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството заяви, че ще приеме 500 000 лв. дарение от фирмата на депутата от ДПС Делян Пеевски, за да може клубът да продължи да съществува.

Снимка: Lap.bg

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.