на живо

Натурализираният иранец Золхадри: Ще дам максимума на българското таекуондо

"Това не е кражба на състезатели", категоричен е Слави Бинев

Натурализираният иранец Золхадри: Ще дам максимума на българското таекуондо

Фарзад Золхадри - иранският състезател по таекуондо, който беше натурализиран у нас, ще се бори за квота за олимпийските игри в Токио през 2020 г. Бившият ирански национал, който има бронзов медал от азиатското първенство и сребърен от Световната купа в Мексико през 2015 г., беше официално представен като част от българския отбор. Той не се е състезавал за иранския тим от 3 години насам, което прави промяната лесна.

"Много съм щастлив, че съм тук. Сигурен съм, че мога да дам максимума на българското таекуондо. Искам да подчертая, че моето преминаване от иранския национален отбор в българския е резултат от добрите отношения между двете федерации", заяви Золхарди.

Снимка: Lap.bg

В допълнение на казаното от таекуондиста, президентът на българската федерация Слави Бинев уточни, че решението на състезателя да смени държавата не е политическо.

"Неговото присъствие тук не е някаква кражба на състезатели или нещо друго, тя е договорка между мен и между президента на иранската федерация. Така че нещата са направени така, че вратата да не е затръшната по грозния начин, а както трябва да бъде етикетът", заяви Бинев.

Бинев споделя, че преговорите за натурализирането на Золхарди са започнали още лятото. Състезателят тренира от три месеца с българския отбор, а последният тренировъчен лагер бе на високопланинската база Белмекен. Бинев сподели каква ще бъде ролята на таекуондиста за България и какви са целите пред него.

Снимка: Lap.bg

"Ние имаме нужда от Фарзад не само като човек, който би имал възможността да се класира за олимпийските игри, а евентуално да вземе и медал. Дай Боже и той да бъде златен! Но ние имаме нужда от него, за да вдигне качеството на нашия национален отбор. Аз мисля, че той ще вдигне високо стандартите не само на нашия спорт, а въобще на българския. Ние ще имаме нужда от него, не само в предстоящите две Олимпиади, на които се очаква той да участва, но и от неговия опит", заяви Бинев.

Бащата на Фарзад е селекционер на националния тим на Иран по таекуондо, което се оказва и основна причина за решението да приеме българско гражданство.