на живо

"Не е проблем за мен": Джокович се разминал с дисквалификация през 2016 г. (ВИДЕО)

Сърбинът за малко да удари лайнсмен на "Ролан Гарос" преди четири години

Reuters

Новак Джокович се разкая за поведението си, довело до дисквалификацията му от US Open. Световният номер 1 удари с топката в гърлото съдия на линията по време на мача от 1/8-финалите срещу Пабло Кареньо-Буста.

Сърбинът се извини, като смята, че наказанието ще бъде като урок за "израстването и еволюцията ми като играч и човешко същество".

Снимка: Reuters

След скандалната ситуация "Дейли мейл" припомни, че през 2016 г. Новак Джокович е показал съвсем лека загриженост за поведението си, когато за малко не уцелва с ракетата си официално лице.

Клип, на който белградчанинът гневно отговоря на въпрос на репортер относно неспортсменското си поведение, вече циркулира в социалните мрежи.

Преди четири години на пресконференция в Лондон след победа над Доминик Тийм журналист споменава за инцидент от "Ролан Гарос" няколко месеца по-рано, при който Джокович хвърля назад ракетата си и почти удря един от лайнсмените. За щастие, съдията на линията показва рефлекс и се отдръпва в последния момент. Ако Новак бе уцелил, със сигурност щеше да последва дисквалификация.

Когато е запитан дали се притеснява, че един ден поведението му може да доведе до сериозно наказание, сърбинът започва да се смее: "Вие, хора, сте невероятни. Винаги акцентирате на подобни ситуации".

Когато репортерът добавя, че той "продължава да прави такива неща", Джокович отвръща ядосано: "Продължавам да правя такива неща? Тогава защо не ме отстраняват?"

Журналистът припомня, че лайнсменът е можел сериозно да пострада: "Да, можеше. Можеше и да вали в "O2 арена", не но валя", е отговорът на тенисиста.

Джокович твърди, че няма проблем и не е единственият, който реагира по такъв начин, когато играта му не върви: "Аз ли съм единственият играч, който показва раздразнение на корта? Това ли ми казвате? Това не е проблем за мен. Не го правя за първи път."

След изцепката си на US Opеn световният номер 1 се извини на жената, която удари в гърлото с топката, но бе категоричен, че не го е направил умишлено.

Снимка: Reuters

"Тя не тряба да ходи в болницата за това. Ще изберете дисквалификация в тази ситуация? Моята кариера, Голям шлем, централен корт?", коментира Джокович.

По-късно Новак, който не се яви на пресконференцията след двубоя с Пабло Кареньо-Буста, публикува изявление в "Инстаграм": "Цялата тази ситуация ме направи много тъжен и празен. Проверих как е страничната съдийка и слава Богу тя се чувстваше добре. Изключително много съжалявам, че причиних такъв стрес. Беше неумишлено. Толкова грешно. Не оповестявам името, за да уважа личното пространство. Относно дисквалификацията, трябва да погледна вътре в себе си, да поработя върху разочарованието си и да превърна всичко това в урок за израстването и еволюцията ми като играч и човешко същество.

Извинявам се на US Open и всички, свързани с него за поведението си. Изключително съм благодарен на екипа и семейството ми, които са моя опора, както и на феновете, които винаги са до мен. Благодаря ви и много съжалявам", написа Джокович в профила си.

Снимка: Reuters

Инцидентът предизвика сериозни критики от страна на тенисистите. Бившият номер 1 Грег Руседцки смята, че Джокович е трябвало да излезе пред медиите, да поеме отговорност и да се извини за ситуацията".

Междувременно Ник Кириос, който неведнъж е бил в епицентъра на скандали заради нездържания си характер, пусна анкета в "Туитър":

"Представете си ме на мястото на Джокович. Ако случайно ударя с топката гърлото на някой лайнсмен, за колко години ще ме дисквалифицират?", попита с ирония Кириос.

Възможните отговори са три: 5, 10 или 20 години.