на живо

Неуморимите "старчета" на българския спорт

Те не спират развитието на младите, просто следват собствения си часовник

Устойчиво клише гласи, че в спорта няма млади и стари, а можещи и неможещи. Една особена порода мохикани обаче отдавна са напуснали рамките на клишетата и опровергават природните закони. Вместо това са избрали да следват собствения си биологичен часовник, без да се съобразяват с никакви предразсъдъци.

Тези "млади пенсионери" се завръщат на стадионите и залите. Или въобще отказват да ги напуснат. И не защото не желаят да дадат път на младите. Напротив – те им служат за пример и вдъхновение. Просто тръпката е по-силна от копнежа за заслужена почивка.

Последният пример е решението на Владимир Николов отново да облече екипа на "Левски". 41-годишният бивш капитан на националния отбор е треньор на "сините", а епидемия от контузии го принуди да се картотекира за съботното дерби с ЦСКА. От другата страна на мрежата ще го очаква най-възрастният действащ професионален волейболист в света – Ивайло Стефанов (45).

В името на рекорда

Преди 29 години Ивайло Стефанов за първи път играе във вечното дерби между ЦСКА и "Левски Сиконко".  Тогава с екипа на синия клуб. Сега защитава червения цвят.

А как започва всичко? До 1987 г. Ивайло е футболист, но после се насочва към волейбола. На 13 години се извисява до 193 сантиметра. Всичко се случва на шега, като в началото дори бърка баскетбола с волейбола. С труд, талант и упоритост влиза в мъжкия национален отбор едва на 17. Участник на шест световни първенства. През 2006 г. казва "сбогом" и твърди, че вече не му се влиза в залата. Три години не стъпва на тренировка, но… Идва предложението от ЦСКА. Вече 9 години всяко занимание и всеки мач е като последен за него.

От червения анцуг до синята мечта

Когато е на 11, Владимир Николов прекрачва прага на волейболната зала на "Левски Сиконко". Носи червен анцуг и идва направо от тренировка по плуване при вечния съперник. Анцугът е захвърлен на секундата, а в сърцето на момчето се настанява синята мечта. През впечатляващата си кариера играе в най-добрите първенства в света. Защитава цветовете на България в продължение на 19 години. Преди 30 месеца легендарният диагонал организира емоционален бенефис.

Сега се завръща, и то точно срещу ЦСКА. До изненадващото решение се стигна след контузиите на двамата му играчи на поста диагонал - Смилен Мляков и Иван Панков. Николов ще играе в българското първенство за първи път от април 2002 г. В събота Владо ще излезе с №1 на гърба, тъй като емблематичния за него №11 вече е зает от най-големия му син Александър.

Умиротворителката с пистолета

Хваща пистолета едва на 11. Иска да стреля. И го прави вече 35 години. Става двукратна олимпийска шампионка - през 2000 г. в Сидни и през 2004 г. в Атина. Печели още три отличия от летни игри. Деветкратна европейска шампионка. Притежателка на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет.

Мария Гроздева не спира да стреля. Може би едно от най-трудните моменти в такава забележителна кариера е да изречеш думата "край". Именно заради това не е изключено да я видим в Токио през 2020 г. Ако спечели квота за Игрите, българката ще бъде на 48 години.

Българският Джордан

25 години с оранжевата топка не стигат. Често казват, че Жоро е изпреварил времето си. Че ако се бе родил десетина години по-късно, сега е щял да бъде легенда не само на България, а на цяла Европа. Други са на мнение, че той е успял, защото всички са играли за него. Позициите си остават разнопосочни, но едно е сигурно – Георги Младенов е сред най-добрите баскетболисти, стъпвали по родните терени.

Роден левскар. Като дете съчетава футбола и баскетбола. Първоначално зеленият килим го привлича повече, по-късно баскетболът става приоритет.

От дебюта на 16 до последния мач, когато е на 41, Георги винаги заема центъра на вниманието. Куп призове, признания от цяла Европа, множество успехи на родна и международна сцена.

На 41 години Младенов е играещ треньор на "Спартак МВР". В мач срещу бившия си клуб "Левски" зрителите са свидетели на грозен инцидент, който принуждава Младенов да свали маратонките и да облече костюма на постоянен треньор. През 2010 г. легендата получава заслужения бенефис, а "Левски" вади №12 от употреба.

Единственият

Единственият гимнастик в историята, който участва на шест поредни олимпийски игри. От Барселона 1992, когато е на 19 години, до Лондон 2012, когато е на 39. Четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови.

Среброто обаче има тежестта на злато. В Атина 2004 Йовчев е наречен Ограбения шампион. Той изиграва без грешка трудното си съчетание на халки. Съдиите обаче избират гръцкия представител Димостенис Тамбакос. Йовчев приема достойно тежкия удар. Намира сили да поздрави шампиона, а легендата Юри Кеки вдига ръката на българина пред целия свят.

Скок във времето

На 44 години тя все още продължава да се състезава и да изумява. През 2001 г. Венелина Венева преодолява 204 см и влиза в елитния клуб на българските скачачки, преминали над бариерата от 2 метра Когато е на 15, тя постига 1,93 см в зала.

Това все още е рекорд за тази възраст. Световна рекордьорка (190 см) в скока на височина за жени над 40-годишна възраст.

Неостаряващият страж

През този сезон Георги Петков стана най-възрастният играч в родния елит. Той подобри 30-годишния рекорд на друг вратар - Йордан Филипов, който бе в професионалния футбол до 42 години и 161 дни. 

Капитанът на "Славия" все още не говори за отказване, а в момента е част от националния отбор.