на живо

Невъзможната любов между "Реал" и Гарет Бейл

Раздялата направи и двете страни щастливи

БГНЕС

Историята на "Реал" Мадрид и Гарет Бейл няма щастлив край, няма и някоя възвишена и ценна поука. Тя не попада в детските книжки или в наивните филми. Историята на Бейл и "белите" е това, което се случва след "И те заживели щастливо".

Да се върнем през 2013 г. Тогава "Реал" Мадрид се пребори за сърцето и най-вече за подписа на Гарет Бейл. Висок и снажен уелсец от "Тотнъм", избиран за най-добър футболист на сезон 2012/2013 във Висшата лига. Тогава той беше ухажван още от "Манчестър Юнайтед" и "Барселона". 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Перипетии не липсваха. Ръководството на "шпорите" отказваше да пусне звездата си, заканваха се, че ще искат космическа трансферна сума. И почти го постигна. На 1 септември 2013 г. от "Реал" обявиха, че са сключили сделка за привличането на Гарет Бейл. 

За да си осигурят услугите му, от Кралския клуб платиха на "Тотнъм" 100 млн. евро (с бонусите) - сума, която никой друг клуб не беше отделял за футболист!

Снимка: Getty Images

И така "те заживели щастливо"... до първата контузия. 

Бейл се отказа доста "стъклен", предвид парите, отделени за него. Да, той играеше във важни мачове, бележеше голове, но до напускането му се контузи точно 23 пъти и то така, че да пропусне мачове. Уелсецът имаше проблеми с прасците, бедрата и глезените. И пропусна 98 мача, според статистиката на "Трансфермаркт". 

На фона на 215-те мача, които изигра за тези 7 сезона, това изглежда като огромна загуба на пари. От "Марка" отчитат, че уелсецът е играл в едва 63,7% от възможните срещи! 

Снимка: Getty Images

Можем да си затворим очите и да отдадем това на лош късмет, няма как да пропуснем да споменем... голфа. 

Бейл е изключително отдаден на хобито си. Практикуваше го, дори когато всички погледи бяха вперени в него и феновете на "Реал" чакаха завръщането му на терена с нетърпение. Именно това пренебрежително отношение към играта, към формата и към самия Кралски клуб изкарваше извън нерви треньорът Зинедин Зидан.

Снимка: Getty Images

А като че ли на Бейл не му пукаше особено и дори позираше до знаме с надпис "Уелс. Голф. Мадрид. В този ред".

Уелсецът не получаваше особена подкрепа и от съотборниците си. Основната причина беше, че не иска да говори на испански. Според бившия му съотборник Марсело, Бейл не знае езика. Лука Модрич тогава го защити и заяви, че може да си общува с него на перфектен испански.

Снимка: Getty Images

Къде е истината знае само Бейл!

Звездата на дългокосия футболист не успя да изгрее и когато Кристиано Роналдо потегли към "Ювентус" през 2018 г. Тогава всички погледи бяха вперени в Бейл, но той не оправда очакванията - нито на феновете, нито на Зидан.

През април 2019 г. французинът директно заяви: "Не знам дали Бейл осъзнава, че е в Мадрид?". 

Снимка: Getty Images

Футболистът често се държеше като разсърдено дете - тръгваше си по-рано от мачове, не пътуваше със съотборниците си. А Зидан не си затваряше очите.

"По-добре да си тръгне днес, отколкото утре", заяви той през лятото на 2019 г.

Само че трябваше да изчака година. При това мъчителна година, в която уелсецът взе участие в едва 20 мача. През останалото време той седеше на скамейката и гледаше с бинокъл или спеше с маска на очите.

Снимка: Getty Images

Така 2575 дни по-късно, Бейл и "Реал" Мадрид се разделиха. Или по-скоро си отдъхнаха един от друг. След 7 години, в които едната страна искаше да играе голф в почивките си, а другата държеше на имиджа на напълно отдаден на футбола играч. 

След 4 титли от Шампионската лига, 2 Суперкупи на Европа, 3 трофея от световното клубно първенство, 2 шампионски титли на Испания, 1 Купа на краля, 1 Суперкупа на страната, сътрудничеството приключи. И двете страни заживяха щастливо... далеч един от друг.