на живо

Невъзпятият капитан

"Реал" Мадрид дели Джордан Хендерсън от вечна слава

Getty Images

Феновете на "Ливърпул" нямат песен за Джордан Хендерсън. "Коп" припяваше рефрен за халфа и Брендън Роджърс, но след уволнението на мениджъра през октомври 2015 г., играчът, който в момента носи капитанската лента, буквално се превърна в невъзпятия герой на мърсисайдци.

Тази вечер в Киев Хендерсън може да стане едва петият капитан на "Ливърпул" вдигнал европейската купа, и да се нареди до легендарните Емлин Хюз (с два трофея), Фил Томпсън, Греъм Сунес и... Стивън Джерард!

Снимка: Getty Images

Извън тези "червени" икони, капитаните, триумфирали с титлата от началото на новия век, винаги са били част от най-добрите 11 в света.

Но готов ли е Джордан Хендерсън да добави името си до тези на Серхио Рамос, Андрес Иниеста, Икер Касияс, Филип Лам, Шави и Хавиер Занети?

Преди около два месеца Хендо бе пратен на резервната скамейка за сметка на Емре Джан при загубата с 1:2 от "Манчестър Юнайтед". Английският национал трябваше да затвори устите на всички, които твърдят, че мястото му сред титулярите се дължи по-скоро на инцидент, отколкото на заслуги.

Тези, които познават полузащитника и са работили отблизо с него от периода му на ентусиазиран новобранец в "Съндърланд" до "Ливърпул" и твърд титуляр в националния отбор на Англия, знаят по-добре.

Според тях, когато се говори за играча и човека Джордан Хендерсън трябва да се акцентира върху неговите отдаденост и решителност. Две важни качества, които помогнаха на "Ливърпул" да стигне до битката за трофея в Шампионската лига.

"През 2011 г. клубът плати 20 млн. паунда на "Съндърланд" за Джордан. Тогавашният мениджър Кени Далглиш много искаше да му намери място в отбора и първоначално той изигра доста мачове като десен полузащитник", споделя Джейми Карагър, който е съотборник на Хендерсън между 2011 и 2013 г.

"Отне му време да свикне. Тогава беше доста млад и понякога емоционален. Спомням си как веднъж на тренировка се скара с Луис Суарес. Тогава си казах, че в него определено има нещо специално. Не стигнаха до бой, но си размениха няколко по-сериозни реплики. Джордан му се противопостави. Беше толкова решителен и затова много хора, включително и аз, искахме да се справя добре, защото беше много ентусиазиран и гладен за успехи", допълва бившият защитник.

Корените в характера на 27-годишния полузащитник могат да бъдат проследени още до ранните му години в родния "Съндърланд". Скаути на тима забелязват потенциала му още на 8-годишна възраст и той става част от успешната младежка система на клуба.

Хендо впечатлява на всяко ниво и си осигурява договор, въпреки опасенията на треньорите, че не притежава достатъчно солидно физическо присъствие.

"На 16 не беше сред най-едрите, затова трябваше да решим какво да правим с него." - спомня си един от треньорите в академията на "Съндърланд" Кевин Бал - "Наблегнахме на силните му страни. Той наистина притежаваше изключителни умения, невероятна любов към играта и безкрайно желание за самоусъвършенстване. Той работеше неуморно на терена и извън него".

"Още тогава показа, че е роден лидер. В отбора всички момчета имаха задачи. А една от най-ужасните бе чистенето на килима в коридора пред съблекалнята. Често ми се налагаше да показвам на момчетата как да го правят правилно, но след реда на Джордан бях повикан, за да видя какво е свършил."

"Не бях виждал по-добре свършена работа. Той не само бе направил всичко, което бях показал, но и бе попитал чистачите дали може да вземе назаем прахосмукачката. Демонстрира инициатива и бърза мисъл", разкрива още бившият полузащитник на "черните котки".

Животът на Хендерсън в "Ливърпул" е низ от възходи и падения. Далглиш го привлича за заместник на Стивън Джерард, но първите му години в тима са изключително тежки.

В един период Брендън Роджърс дори иска да го размени за централния нападател на "Фулъм" Клинт Демпси, но Хендерсън категорично отказва да напусне "Анфийлд". Самият той по-късно споделя, че след като разбрал намерението на Роджърс, проронил няколко сълзи в съблекалнята преди да заяви категорично, че остава и ще се бори за мястото си в тима. Мениджърът променя мнението си, а Джейми Карагър се застъпва за младия халф: "Брендън го харесваше, но и той работи много усърдно, за да получи шанс за изява", спомня си Карагър.

След три години под наставленията на Юрген Клоп и няколко мача като капитан на Англия под ръководството на Гарет Саутгейт, Джордан Хендерсън се превърна в един от големите лидери на мърсисайдци, очакващи с нетърпение сблъсъка с "Реал" Мадрид в Киев.

На терена той задава темпото на игра. Внася окуражителна нотка със своето спокойствие, твърдост и непоколебимост. Може да вкарва повече голове, но уменията му в дефанзивен план са много по-ценни.

Извън терена Хендо е човекът, който поддържа най-силна връзка с феновете.

Има обаче една голяма част от привържениците на "червените", които са разединени в мнението си за него. Te все още милеят по времената, в които мърсисайдци имаха изявен тартор в полузащитния вал в лицето на Сунес и Джерард.

Но да бъдеш капитан на отбор от ранга на "Ливърпул" няма как да бъде лесно.

"Капитанската лента върви в комплект с огромно напрежение и много отговорности. Затова на Джордан не се гледа като на всеки друг играч. Поне с мен беше така", разкри по-рано през сезона Джерард - "Не го приемаш като нещо нечестно. Просто трябва да се научиш да живееш с него".

Наблюденията на любимия номер 8 са подкрепени и от друг велик капитан на тима - Греъм Сунес, който вдига Европейската купа в последния си мач за мърсисайдци - финала в Рим през 1984 г.

"Капитанът на "Ливърпул" винаги е сравняван с онези преди него. Но Хендерсън има един наистина стабилен характер, който ще му помогне, когато нещата тръгнат на зле."

За Карагър обаче сравненията със Сунес и Джерард са напълно излишни, защото "в модерния футбол вече няма капитани като тях".

"Джордан Хендерсън е много по-добър футболист, отколкото го смятат хората. Най-показателното за качествата му е това, че когато не е на терена за "Ливърпул", отсъствието му се забелязва".

Всички, който обичат "Ливърпул", искат в Киев да забележат Хендерсън и то заради правилните причини. Има голям шанс той да бъде най-малко очакваният капитан, вдигнал купата. Можем и да се обзаложим, че Джордан ще бъде повече от щастлив да приеме този статус.

Възможно е дори да му измислят песен...