на живо

Ники Пенчев: Беше ми много тежко, но сега всичко е наред

"Можем да спечелим Купата на Полша", оптимист е посрещачът на Ресовия

Facebook

Волейболистът на националния отбор и на полския шампион Асеко Ресовия (Жешув) Николай Пенчев даде интервю пред сайта przegladsportowy.pl, в което говори за очакванията си от турнира за Купата на Полша. Неговият тим достигна четвъртфиналите на съсзанието, а утре излиза срещу отбора на ГКС (Катовице). Пенчев, който се възстановяваше от пневмония, получена по време на Олимпийската квалификация на националния отбор в Берлин, вече записа първи игрови минути с клубния си отбор след оздравяването си.

 

-Купата на полша е първият трофей, който може да спечелиш през 2016. Как ощеняваш шансовете на Асеко Ресовия във финалния турнир във Вроцлав?

Николай Пенчев: Имахме възможност този сезон да спечелим Суперкупата на Полша, но не успяхме. Смятам, че сега шансовете ни за успех са по-големи, но първо трябва да победим в четвъртфинала отбора на ГКС (Катовице). Трябва да се подготвим добре за този мач, тъй като тимът не е от познатите ни.

-За последен път Купата на Полша бе спечелена от клуб от Жешув преди 29 години. В предишните години Асеко Ресовия също нямаше голям късмет в турнира.

НП: Със сигурност желанието да спечелим трофея е голямо. Време е да вземем Купата и мисля, че този път ще имаме тази възможност, защото изградихме един наистина силен отбор. В първенството се представяме доста добре, въпреки че този турнир е различен, защото отборите ще направят всичко по силите си, за да спечелят Купата. Ако покажем най-доброто, на което сме способни, ще бъде страхотно.

-Тимът на ЗАКСА, който до момента има само един загубен мач, ли е основният фаворит за трофея?

НП: Така е, защото те показват впечатляваща игра в първенството. Погледнати отстрани, тяхното най-голямо предимство е колективът и те го показват във всеки мач. Но ние също показваме все по-добра игра. Да, загубихме няколко мача и точки, но се надявам, че сега ще играем на финал. Това е нашата цел.

Снимка: Facebook

-От онзи лош период в началото на стадиона, когато Ресовия загуби пет поредни мача, като че ли няма и следа.

НП: Надявам се да е така. Всички се чувстваме добре и се включваме на 100% в тренировките. Мястото ни в класирането също е по-добро, все пак сме на само две точки от втория в класирането - СКРА Белхатов. С тях ни очакват важни срещи, може би още на полуфинал за Купата и със сигурност след няколко дни за първенството. Готови сме за тях! Слабото начало в първенството е просто повторение на историята от миналата година, когато също имахме проблеми и загубихме няколко мача. Не започнахме добре, променипме някои неща и накрая спечелихме титлата. Надявам се да успеем и този сезон. Най-важното е, че сме излекувани от контузиите и се представяме добре. Показваме нашата игра и това е доста позитивно за нас.

-Ти също имаше нужда от време за възстановяване след боледуването си в Берлин.

НП: След боледуването ми бе трудно да се върна бързо в игра и да навляза в подготовката. За щастие треньорът Анджей Ковал ми остави време за възстановяване от пневмомията, тъй като си беше сериозно боледуване. Имах възможността да се включа в тренировките постепенно. Поиграх малко и в мачовете срещу Лугано от Шампионската лига и Биелско-Бяла от първенстното. Връщам си формата постепенно и се чувствам добре в момента. Тренирам нормално и съм готов за игра.

-По-слабият старт на първенството свързан ли е с умората от мачовете с националния отбор?

НП: Като всеки мой съотборник, който е имал мачове и с националния отбор, не е могъл да си почине пълноценно. Моята почивка продължи почти цял ден! След това пристигнах в Жешув и трябваше възможно най-бързо да вляза в ритъм за тренировки и мачове. Моят проблем е повече психически, отколкото физически. Смятам, че при всички играчи, които взимат редовно участие в мачове на националните и клубни си тимове, съществува момент на пренасищане с волейбол. Факт е, че изиграх някои лоши мачове, но ние сме отбор, в който могат да се направят няколко равностойни смени. Сега се чувствам добре, починах си и нямам търпение да се върна на игрището. Предстои ни решителната част на сезона, за която съм оптимистично настроен.

Снимка: Facebook

-Притеснява ли те напрежението от очакванията към теб? Все пак през миналия сезон ти бе в основата за спечелване на титлата.

НП: Не. Притеснявах се от умората и боледуването. Обсъдихме тази тема с треньора. Не става въпрос само за умората от играта. Както занете, преживях огромна лична трагедия (Вторият баща на Пенчев почина преди мача на националния отбор срещу Германия по време на Европейското първенство), беше ми доста тежко. Сега обаче всичко е наред и мога да се концентрирам върху играта си.