на живо

Николай Кръстев - от фен до любимец

Новото откритие на вратарската школа на "сините" имаше основен принос при победата над ЦСКА

20-годишният вратар на „Левски” Николай Кръстев се превърна в герой за „сините” по време на мача с ЦСКА от 23-ия кръг на Първа професионална лига. Символичните домакини победиха с 2:1, но именно изявите на младия страж имаха основна заслуга за успеха на победителите.

Кръстев е юноша на сините и възпитаник на 166. СУ „Васил Левски” в столицата, в което учат момчетата от школата на „сините”. Роденият на 6 декември 1996 г. страж е преминал през всички нива на школата на клуба, а докато се учи на футболна техника не пропуска да посети и Сектор „Б”, където подкрепя любимия си тим заедно с агитката.

Кръстев е извикан за първи път в мъжкия отбор на „Левски” през сезон 2014/2015, след като резервният страж на „сините” Александър Любенов заминава за Горна Оряховица. Той обаче не успява да застане под рамката на вратата на стадион „Георги Аспарухов”, но пък попада за първи път в групата на тима за мача срещу „Хасково”.

За да придобие увереност и опит, от ръководството на „сините” решават да го преотстъпят на „Локомотив” Мездра. Стражът пази в 7 мача за „железничарите” от Северозападна България, а след това отново се връща на любимия стадион в столицата.

През лятото на 2016 г. „Левски” привлича далеч по-опитния Иван Чворович за резерва на Боян Йоргачевич. За младия Кръстев продължава да няма място сред избранниците на „сините” треньори. Младокът със сини очи заминава за втородивизионния „Несебър”, с който има 5 мача.

Елин Топузаков решава, че е време Ники да се завърне за втори път на „Герена” преди лагера през януари 2017 г. Чворович напуска, а Кръстев остава единствена алтернатива на любимеца на „синята” публика Йоргачевич. Той пък се отблагодарява по невероятен начин!

Снимка: Facebook

Кръстев прави официалния си дебют за „сините” на 28 февруари 2017 г. срещу „Дунав”. Тогава младокът допуска два гола в своята врата.

Преди важният мач срещу ЦСКА в „Левски” привлякоха познатия страж Божидар Митрев, с идеята да подсилят поста под рамката на вратата след контузията на Йоргачевич. Новият треньор Николай Митов обаче изненада всички с хода си да пусне своя съименник и да пренебрегне по-опитния страж.

„Вярвам в Ники. Той е вратар, пред който има голяма перспектива”, беше категоричен сърбинът за своя заместник преди срещата. И Николай го доказа!

„Левски” е клуб, който винаги се е славел с добра вратарска школа, а Николай Кръстев е поредната перла на „Герена”. Той обаче има и един допълнителен плюс. След всички изгледани мачове от фенския сектор, младият страж знае какво иска публиката – голямо сърце, което се доказва в дербита.