на живо

Николай Желязков пред bTV: Париж 2024 е основната цел (ВИДЕО)

Новият селекционер на България по волейбол преследва и място в Топ 8 на Лигата на нациите

Николай Желязков пред bTV: Париж 2024 е основната цел (ВИДЕО)

Класиране за олимпийските игри в Париж през 2024 г. и място в Топ 8 на Лигата на нациите. Това са основните цели, които си е поставил новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол Николай Желязков. В интервю пред bTV треньорът изрази увереност, че България разполага с нужния потенциал отново да се приближи до най-добрите 4 отбора в света.

"Целите винаги пред националния отбор на България по волейбол са били високи. В годините и резултатите са били много високи. Със сигурност резултатите в момента не са такива, каквито феновете са очаквали. Това малко ги накара да не се чувстват щастливи от това, което представлява националният отбор. Той разполага с голям потенциал - има опитни състезатели на световно ниво, има и млади таланти, които имат възможността да станат волейболисти на високо ниво."

"Винаги един план е краткосрочен и дългосрочен. Целите в момента на отбора са насочени основно за това да направим всичко възможно да се класира за олимпийските игри в Париж през 2024 г. Времето е достатъчно. Трябва да работим много всички."

"Моите цели са да направим една много добра подготовка за Лигата на нациите. Да покажем игри, с които отново да бъдем близо до най-добрите 4 отбора в света. Да видим какво можем с тези състезатели. Като начин на игра, да изградим най-оптимален стил и да направим един план за работа, който да е малко по-дългосрочен. Във времето да може този отбор да печели срещу големите."

"Целите са високи – за влизане в осмицата, в шестицата. Това са високи цели, това е факт. Но момчетата трябва да свикват с тези изисквания – особено на нивото, на което трябва да бъде този отбор. Независимо, че в последните години не е имало такива резултати.", коментира селекционерът.

Желязков наследява поста от италианския специалист Силвано Пранди, на когото беше помощник през последните няколко години.

"Новият щаб е на 90% координиран. Предстоят последни детайли. В крайна сметка днес е решението на Управителния съвет. Всичко беше в рамките на предварителни разговори. Аз лично се радвам, че всички откликнаха на желанието да работя с тях. След няколко дни ще Ви ги кажа официално. Договорът, доколкото знам, е за 1 година с опция за още 2. Винаги съм казвал, че договорите на тази позиция не са от значение, тъй като всеки, който си върши работата добре, ще бъде оценен. Договорът е нещо не чак толкова важно. Важни са резултатите.", сподели Желязков.

Треньорът гледа и към световното първенство в Русия между 26 август и 11 септември. Жребият за основната му фаза събра България с Полша, САЩ и Мексико.

"Първото нещо, което ми се иска, е играта на отбора да е такава, че да можем да се противопоставим на топ отборите в света. Нямам представа къде можем да се наредим. Целта е много да се подобрим в световната ранглиста. Нашето класиране в момента не е адекватно. Смятам, че на този отбор мястото е много по-напред.", заяви трикратният шампион и четирикратен носител на Купата на България с ЦСКА.