на живо

Искат оставката на шефа на плуването

Скандалът се разраства

Lap.bg

Трикратната участничка на олимпийски игри Нина Рангелова поиска оставката на председателя на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев след разкритията на bTV.

По-рано днес от свои източници bTV се сдоби със запис на срещата между ръководството на федерацията, тримата уличени в допинг плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, и техните родители.

На въпросната среща Аврамчев убеждава спортистите, че ако е знаел, че има опасност да дадат положителни проби, е щял да ги скрие от допинг проверката.

"Ти мислиш ли, че ако ние сме давали - имам предвид допинг, нещо - ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш.", казва Аврамчев в записа на срещата.

bTV даде думата на Георги Аврамчев да разясни какво има предвид: "Това, което е записано, може да е моят глас, може и да не е. Не знам къде е записан."

"Не съм казвал такива неща и не мога да го скрия. Както виждате, не съм го скрил, защото се е явил на допинг проба. Не аз определям кой да се явява на допинг проба.", добави Аврамчев.

"Това е абсолютно най-големият срам, който някога съм преживяла като плувкиня и състезател на България за повече от 17 години!

Това видео за мен показва един от двата сценария:
 
1. Федерацията може да въздейства върху антидопинговата агенция.
 
2. Хвърля се прах в очите на момчетата само и само да ги убедят, че вината не е във федерацията.
 
И в двата случая това е абсолютното дъно, което можеше да се стигне.
Г-н Аврамчев, моля ви от сърце, имайте малко достойнство и си тръгнете от българското плуване! Вие завинаги загубихте доверието на всеки един, който някога и по някакъв начин се е надявал, че БФПС може да работи в полза развитието на плуването.
 
П.С. Евала на този, който е направил записа!", пише Рангелова във "Фейсбук".
 
Снимка: https://www.instagram.com
 
Екатерина Аврамова, която е многократна национална шампионка и рекордьорка на България в гръбните дисциплини, също поиска оставката на Аврамчев с пост в своя "Инстаграм".
 
Още след обявяването на новината за тримата уличени с допинг плувци, тя реагира много остро срещу федерацията и подкрепи момчетата.