на живо

Нина Рангелова: Трябва да има оставки. Не е нормално да нападаш състезателите си

"Надявам се момчетата да се държат и нещата да се оправят", заяви бившата плувкиня

Нина Рангелова: Трябва да има оставки. Не е нормално да нападаш състезателите си

Президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев и селекционерът на националния отбор Кристиян Минковски трябва да подадат оставки! В това е убедена бившата плувкиня Нина Рангелова, която участва 3 пъти на олимпийски игри и все още държи няколко национални рекорда. 

Тя заяви, че поведението на двамата по време на избухналия допинг скандал след разследване на bTV е неадекватно. Преди дни беше потвърдено, че трима плувци от националния тим - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са дали положителна проба за веществото станозолол. Все още не е ясно как то е попаднало в организмите на младите момчетата. Аврамчев и Минковски първоначално заявиха, че плувците може да са го приели на своя глава.

"Трябва да има оставки. Опитвам се да не бъда толкова крайна в езика си, но след нещата, които видях, чух и прочетох, мисля, че е време тези хора да си тръгнат - господин Аврамчев, господин Минковски. Познавам ги лично. Господин Аврамчев е начело на федерацията от 2010 г. До 2016 г., когато аз се отказах от плуването, моите срещи с него се броят на пръстите на едната ръка. За мен това не е ръководител, който може да бъде лидер на една организация. Нападаш собствените си състезатели... това е първият ти отговор в една определена ситуация. Не е нормално това да е лидер", каза Рангелова в предаването "Тази събота". 

Снимка: Lap.bg

По този начин тя повтори написаното преди дни в социалните мрежи. Рангелова реши преди години да се подготвя в САЩ, където срещна и съпруга си, който също е плувец. В края на 2016 г. тя заяви, че слага край на кариерата си. 

Самите уличени състезатели разказаха пред bTV по каква методика приемат таблетки, докато са на подготовка с националния тим - в пластмасови чашки, като твърдят, че не знаят точно какви са добавките, давани им от Минковски и лекаря на тима Любомир Петров.

Баблаков, Николов и Панайотов проведоха среща с ръководителите на федерацията, а от кадри, с които разполага bTV, стана ясно, че Аврамчев е заявил, че може да "скрие" състезатели от допинг контрол, ако е знаел за станозолола. Президентът на федерацията потвърди, че гласът от записа е негов.

Снимка: bTV

Рангелова е категорична, че практиката да се дават хапчета в чашка на плувците в националния тим е от години. 

"Тези прословути чашки, за които толкова много се говори напоследък, са още от 2009-2010 г., преди да замина за САЩ. А и от много преди това. В САЩ разговарям с много хора от различни държави. Съпругът ми например е олимпийски плувец от Литва. С него, когато си говорим, той казва, че никога не би взел хапчета от чашки, от които изобщо не мога да разбера какви са хапчетата. Каза ми: "Считай се късметлийка, че си излязла "суха" от водата". Това е толкова рисковано, нерегламентирано, нестерилно. Не мога да повярвам, че хората, които го правят с години, го намират за нормално и казват, че няма да променят методите си в националния отбор. Това е абсурдно", каза тя.

Бившата плувкиня се обърна и към уличените си колеги. Тя заяви, че трябва да са задружни и силни в този момент, когато ги грози наказание от спиране на състезателни права за 4 години.

"Мога да им кажа да се държат здраво и да вярват, че нещата могат да се оправят, защото... Не знам дали има думи, които да определят начина, по който тези деца се чувстват в момента. Целият ти живот да виси на косъм и всичко, което си работил толкова много години, да бъде пропиляно заради хората, на които си се доверил. Това е толкова тъжно. Само се надявам да се държат и да мислят позитивно, защото вярвам, че могат да се оправят нещата."