на живо

Президентът на Ла Лига: Феновете може да се завърнат на стадионите по-рано от очакваното

Хавиер Тебас с оптимистична прогноза

Getty Images

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас загатна, че феновете може да се завърнат на стадионите по-рано от очакваното. Двата елитни ешалона на испанския футбол ще бъдат подновени тази седмица, а първият мач от възобновяването на кампания 2019/20 е дербито на Андалусия между "Реал Бетис" и "Севиля" в четвъртък (11 юни). Футболът в страната бе спрян в средата на март заради пандемията от коронавирус.

Срещите ще бъдат при закрити врата, но Тебас иска феновете да се завърнат на трибуните в някакъв момент. Той смята, че някои стадиони могат да бъдат отворени за публика преди други в зависимост от COVID-19.

"Искам възможно най-скоро мачовете да са пред публика", коментира Тебас, цитиран от Diario AS. -"Възможно е първо да се случи в някои градове, преди да бъде позволено и в други", добавя той.

Политиката на Тебас ще облагодетелства регионите, влизащи във Фаза 3, която ще позволи на баровете и ресторантите да увеличат работния си капацитет. Мярката за 2 метра социална дистанция остава в сила.

В понеделник целият регион на Андалусия, включително Севиля и Гранада, започнаха да отпускат мерките срещу разпространението на коронавируса. Същото се отнася и за част от по-малките испански острови.

Големите градове като Мадрид и Барселона ще останат на Фаза 2 с по-сериозни ограничителни мерки. Строгите рестрикции ще продължат да важат и във Валенсия, Виляреал и Леванте поне до 14 юни.

"Барселона" е лидер в класирането с аванс от две точки пред големия съперник "Реал" Мадрид.