на живо

Няма време: Футболистите с изтичащи договори на 30 юни

Много играчи не знаят дали ще успеят да завършат сезона с настоящите си клубове

Reuters

В средата на март футболните първенства и европейските турнири спряха заради пандемията от коронавирус. Вече се обмислят различни варианти за подновяване на шампионатите, но разпространението на COVID-19 не позволява да се правят прогнози в дългосрочен план.

ФИФА обмисля удължаването на настоящия сезон, за да могат все пак първенствата да завършат, но същевременно международната централата трябва да се справи с още един проблем, за който времето изтича. Договорите на футболистите.

Повечето контракти са до 30 юни, а играчите не знаят дали ще успеят да завършат сезона с настоящия си клуб, ако първенствата продължат и след тази дата.

Британският "Гардиън" подреди една идеална единайсеторка на футболистите във Висшата лига, чиито договори изтичат в края на юни.

Вратар - Бен Фостър. Стражът на "Уотфорд" има 9 чисти мрежи през сезона и висок процент на спасени топки. Без вратар от неговия калибър "стършелите" едва ли щяха да се измънкат от зоната на изпадащите.

Защитници

Ян Вертонген - белгиецът не прави един от най-добрите си сезони с "Тотнъм", но има повече от 300 мача във Висшата лига. Едно ново начало може да го вдъхнови за нови подвизи. Друг талантлив централен защитник на Жозе Моуриньо е с изтичащ договор - Джафет Танганга. 21-годишният англичанин е сред малкото хубави неща в тази трудна за клуба година.

На десния бек имаме Натаниел Клайн. Дори феновете на "Ливърпул" все още си мислят, че той е под наем в "Борнемут", където изигра 14 мача миналия сезон. Бившият играч на "Кристъл Палас" е на 29 години, има и 14 мача за националния отбор на Англия, така че вероятно ще си намери приличен отбор.

На левия бек е шампионът с "Лестър" Кристиан Фукс. Този сезон 34-годишният австриецът играе малко, но това далеч не означава, че е приключил с футбола.

Полузащитници - Адам Лалана, Джеф Хендрикс и Джон Лундстрам

Снимка: Getty Images


Лалана получава малко игрови минути, но дори тогава показва, че може да дърпа отбора напред. Когато Юрген Клоп го пусна като късна резерва срещу "Манчестър Юнайтед" през октомври, той се нагърби с отговорността и отбеляза изравнителен гол, за да запази непобедената серия на мърсисайдци.

Преди време Хендрикс бе рекорден трансфер за "Бърнли". През този сезон той се отличи с важно попадение срещу "Брайтън" и победен гол срещу "Евертън", като помогна на тима да направи серия от пет мача без загуба.

Лундстрам блестеше в първия си сезон във Висшата лига с "Шефилд Юнайтед", но загуби мястото си сред титулярите след привличането на Сандер Берге през януари. Той се завърна сред стартовите 11 в последния мач преди спирането на първенството и бе креативната искра в атака, с която отборът победи "Норич".

Нападатели

Лявото крило на "Борнемут" Райън Фрейзър призна, че през първата част от сезона не е "играл за тима". Формата му спадна, а една промяна на средата може дори да се окаже полезна. Фрейзър вкара 7 гола и направи 14 асистенции през миналата кампания, но през тази не е ефективен за тима на Еди Хау.

Снимка: Getty Images

Вилиан и Оливие Жиру от "Челси" допълват тройката в атака. Бразилецът е сред най-постоянните играчи на мениджъра Франк Лампард. Жиру пък не е особено доволен от статута си на резерва на Тами Ейбрахам.

Най-добрите 11 в отбора на Европа

Най-добрият свободен вратар е този на "Ница" Валтер Бенитес, ако приемем, че Джанлуиджи Буфон в крайна сметка подпише за още година с "Ювентус". Аржентинецът има най-много чисти мрежи в Лига 1 през този сезон - 16.

Бенитес не трябва да се притеснява, тъй като пред него ще са бранителите на ПСЖ - Тома Мьоние, Танги Куаси, Левин Кюрзауа и Тиаго Силва. 17-годишният Куаси показа афинитет към гола с две попадения с глава през февруари, които помогнаха на ПСЖ да стигне до 4:4 срещу "Амиен".

В средата на терена са Джакомо Бонавентура от "Милан", Чарлс Арангис от "Байер" Леверкузен и Марио Гьотце от "Борусия" Дортмунд. Откакто спечели световната титла с Германия през 2014 г., контузии и слаба форма съпътстват Гьотце, но ако е здрав, ще бъде от полза на всеки един клуб.

Атакуващото трима има общо 811 гола на клубно ниво. Редица отбори вече потриват ръце за Дрийс Мертенс от "Наполи", Единсон Кавани от ПСЖ и Златан Ибрахимович, ако шведът не уважи опцията за удължаване с една година на договора му с "Милан".

Снимка: Reuters

bTV призовава: останете си вкъщи!