на живо

"Ноле на Саурон": Джокович е първият, чието име свети върху най-новото бижу в Белград

Използването на новата сграда раздели сръбското общество

"Ноле, ти си гордостта на Сърбия!" - тези думи премигваха върху новото бижу на сръбската столица, за да приветстват и дадат кураж на световния номер 1 в тениса Новак Джокович. 

Кулата на Белград постепенно се превръща в едно от емблематичните места в града. Но и разделя сръбското общество. 

След като австралийските власти решиха да отнемат правото на Джокович да пребивава в страната и му наложиха 3-годишна забрана да влиза в Австралия, в Сърбия реагираха веднага. Освен че президентът Александър Вучич и министър-председателят Ана Бърнабич официално заклеймиха действията на колегите си от южния континент, властите в Белград мълниеносно организираха екип, който да "премени" кулата в патриотични цветове - червено, синьо и бяло и да изпише послание към тенисиста. 

За първи път сградата се използва официално за светлинно шоу на Нова година. Тогава, по примера на дубайския небостъргач Бурж Халифа, върху нея се отброяваха последните секунди на 2021 г., а след това се изстреляха фойерверки. 

За Бъдни вечер в Сърбия (6 януари) също беше изписано послание "Честита Бъдни вечер". Тя беше използвана и на следващия ден, за да честити Коледа на жителите и гостите на Белград. 

На 14 януари върху Кулата на Белград се прожектираха честитки за Сръбската Нова Година. 

И вчера (16 януари) дойде ред на името на Джокович да заблести. 

Кулата в Белград е най-високата сграда в цяла Сърбия. Тя е висока 168 метра или 42 етажа. Те все още са необитаеми, тъй като още вървят довършителни работи. 

Иначе дизайнът предизвика разнопосочни мнения в западната ни съседка. Много от жителите на Белград оприличиха новата сграда на онази от поредицата "Властелина на пръстените" с окото на Саурон.

Снимка: Reuters

Кулата предизвика и широк дебат заради повишените цени на електроенергията в световен мащаб. На този фон и заради скорошната авария в Белград, която остави без електричество близо 10 000 домакинства, сградата свети постоянно. 

Снимка: Reuters

Иначе Кулата в Белград е част от най-новия проект в столицата - Белград на вода. Той включва, освен тази сграда, и няколко жилищни блока, помещения за офис, заведения и спорт. Комплексът се строи усилено от 2014 г. насам, а имот там вече закупиха десетки известни личности в страната - певци, спортисти и политици.