на живо

bTV Репортерите: 8 дни с №8

Иван Боянов и операторът Любомир Димитров изминаха повече от 2000 км в компанията на Камата

bTV Репортерите: 8 дни с №8

В рамките на 8 дни легендарният ни футболист Христо Стоичков измина повече от 2000 км в България. Камата посети 6 града, раздаде хиляди автографи и представи своята книга "Историята". 

Снимка: Ладислав Цветков

Турнето не го притесни, дори напротив: "Аз се зареждам с това. Имаме си природа, имаме си море, имаме си голф игрища, имаме си ловни стопанства, имаме си неща, които чужденецът няма да оцени, ако не му го разкажеш, да му го покажеш.", сподели Камата пред bTV.

По време на престоя му в България, програмата на Христо Стоичков е много наситена и стриктна. В един от дните легендата на българския футбол успя да си открадне няколко часа за едно от любимите си хобита – голфа.

Разкрива, че се е запалил по голфа покрай съотборниците си в "Барселона", а негов ментор дори и в този спорт бил Йохан Кройф. И винаги, когато е на игрището, си спомня за уроците на великия треньор.

"Йохан Кройф ми каза, че ме е взел, за да работи с мен, докато спечеля "Златната топка". В деня, в който се върнахме от Париж, вече не говореше с мен. Можеш да си представиш какъв човек е бил, колко време е работил с мен и аз ще бъда благодарен цял живот.", каза Стоичков по адрес на Кройф.

По време на заниманието си, Камата се шегува с бившия си съотборник в националния отбор и настоящ селекционер на "лъвовете" - Красимир Балъков.

"Това е неговото игрище. Спи тук. Аз си мислих, че ходи да гледа мачове, да стяга националния отбор, той тук тактиката я прави на 6-а дупка, на не знам си какво, ама това е една от най-трудните дупки – 6-а, защото това е неговата дупка, тази отдолу. Ще го преслушам на тази дупка, защото днес направих "пар". Господин Балъков, нали виждаш за какво става въпрос?", забавлява се Стоичков.

Докато пътува с екипа на bTV Камата говори за още една своя страст - българската музика. Харесва Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Йорданка Христова. И е категоричен - без любов не се живее.

"Семейството ми е всичко. През годините и в трудни моменти сме били заедно, и в хубави моменти сме били заедно. Семейство не се гради да имаш две щерки, или както е сега да имам внуче, да е жива и здрава. Семейство се гради с годините. Аз се ожених много млад, аз се ожених на 21 години, Мариана беше на 18 години. Млади, зелени, неизвестни, но пък в крайна сметка тя беше човекът, който най-много се грижи за моето семейство. За децата да ги изгледа, да ги изучи, аз също да бъда спокоен вкъщи. Знам, че когато трябва, аз съм изгладен и изпран. Вече над 31 години сме женени. Изписаха се милион простотии, което най-малко ме е трогнало и ще ме и трогне. Защото Мариана знае кой съм, а аз знам коя е Мариана.", добавя той и разкрива, че внучката му Миа е най-голямата му слабост.

Усещането да си в компанията на Христо Стоичков у нас и в чужбина наистина е впечатляващо. Единственият българин, спечелил "Златната топка" е световна звезда. Твърдението на част от хората от антуража на Стоичков, че 10 метра с него се изминават за 10 минути, не е далеч от истината.

"За мен славата е нищо. Аз съм си бил такъв винаги и няма да се променя. Каквото ми е на сърцето, това ми е на устата. Който му харесва, му харесва, на който не му харесва – въобще не мога да го допусна да дойде до мен. Затова си живея моя живот. Знам да уважавам приятелите си, знам да ценя приятелите си, но много и пресях. През годините така ги пресях, че няма връщане назад!", добавя Стоичков.

Колко емоционална може да бъде една среща между велики шампиони и как съавторът на книгата на Камата - журналистът Владимир Памуков описва взаимоотношенията си с него, вижте във видеото.