на живо

Норвегия вика изцяло нов състав заради един заразен с COVID-19

Властите в скандинавската страна са безкомпромисни

Twitter

Интересен казус с Норвегия след отлагането на мача срещу Румъния заради заразен с коронавирус футболист. В скандинавската страна решиха да повикат изцяло нов тим за предстоящата среща с Австрия през седмицата. Отборът ще е съставен само от играчи, които се подвизават в чужбина.

Норвегия трябваше да се изправи срещу Румъния в събота, но мачът бе отложен заради положителен тест в лагера на тима.

Само един е заразеният играч, а според правилата на УЕФА целият отбор можеше да пътува за Румъния. Норвежкото правителство обаче не позволи на тима да напусне страната.

Снимка: Twitter

Много държави отпуснаха мерките за елитния си спорт. Британските власти позволиха на исландския национален отбор да пристигне на Острова, въпреки че преди това "викингите" играха с Дания, за която има забрана за пътуване заради наличието на огнища на COVID-19 във ферми за норки.

"Националният отбор е под карантина, а ние сме стриктни. Ако националният отбор бе получил специално разрешение, щеше да се появи напрежение и в други области. Карантината е в основата на борбата с разпространението на заразата", каза министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг.

За да не последва срещата с Австрия съдбата на двубоя на Румъния, отборът трябваше да бъде изцяло подновен.

Нито един футболист от първоначалния състав, или играещ в Норвегия, не може да бъде повикан.

Най-вероятно норвежците ще получат служебна загуба заради несъстоялия се мач с Румъния.

Футболистите от първоначалния състав имат право да се завърнат в клубните си отбори и да изкарат карантината си там. На теория, няма причина техните клубове да не разчитат на тях за мачовете през идния уикенд.