на живо

Нов рекорд за щафетата, финали за Миладинов и Левтеров

Силно българско представяне в първия ден на европейското първенство по плуване за юноши и девойки

Силно българско представяне в първия ден на европейското първенство по плуване за юноши и девойки в Рим. Йосиф Миладинов се класира за финала на 50 метра бътерфлай, давайки първо време в полуфиналната си серия.

На финал на 100 метра гръб ще участва и Калоян Левтеров, а българската щафета на 4 х 100 метра свободен стил остана на крачка от медал, но отново подобри националния рекорд.

Отличното отборно плуване на Дениел Нанков, Петър Мицин, Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов във финала класира България на 4-то място - на 90 стотни от бронзовите медалисти от Полша. Българите финишираха за 3:20:86 минути и подобриха с повече от 2 секунди националния рекорд за мъже, който самите те поставиха по време на сутрешната квалификационна сесия.

15-годишният Петър Мицин, който беше най-младият участник във финала, имаше съществен принос за силния български резултат със стабилно плуване на втори пост.

Титлата беше спечелена от щафетата на Русия. 20 минути по-рано Йосиф Миладинов се представи фантастично и в полуфинала на 50 метра бътерфлай и даде заявка за златно отличие. Сребърният медалист на 100 метра "делфин" от европейското за мъже в Будапеща победи безапелационно съперниците в своята серия и даде най-добро време от всички финалисти - 23:71 секунди, доближавайки се на 23 стотни от собствения си национален рекорд.

Разпределението на медалите е утре вечер. В сряда за медал ще се бори и Калоян Левтеров, който влезе във финала на 100 метра гръб с пето време - 55:76 секунди.