на живо

Нова мъка и нова загуба за националите /СНИМКИ/

Италия победи България с 1:0 и ни изпрати при аутсайдерите в Европа

Футболните национали загубиха окончателно шансовете си за класиране на Европейско първенство. След загубата от Италия с 0:1 в Палермо, българските играчи ще доиграят квалификациите и ще водят битка с Азербейджан за 4-то място в групата. България има 8 точки и изостава на цели 7 точки от 3-тия в класирането отбор на Хърватия. 

  

Глупаво изкараната дузпа в самото начало на срещата от страна на Веселин Минев за пореден път показва,че на много от българските футболисти им липсват основни знания за футболната игра и грешат в елементарни ситуации. Даниеле Де Роси откри резултата още в 6-та минута от дузпа и даде допълнително самочувствие на "скуадра адзура".

 

Илиян Мицански пропусна единствената голова възможност за България през първата част, след като неговия удар беше спасен от ветерана Буфон.

 

Вратарят на Италия Джанлуиджи Буфон изигра своя мач номер 150 с националната фланелка и беше поздравен от Михаил Касабов преди мача. Касабов беше и единствения представител на футболния съюз, след като президента Борислав Михайлов и вицепрезидента Йордан Лечков предпочетоха да си спестят поредното разочарование.

Малко след почивката в 56-та минута двата отбора останаха с 10 души на терена. Илиян Мицански предизвика голмайстора Даниеле Де Роси да реагира остро на нарушение срещу него и двамата бяха изгонени от съдията.

Тодор Неделев опита също своя шанс, но едва ли може да се сърдим на футболист, който няма записана нито една минута за клубния си тим Майнц 05. Георги Миланов имаше третата добра възможност за българския тим, но удара му беше спасен от Буфон. 

До края на срещата на ниво беше единствено българската агитка в Сицилия, която не спря да подкрепя отбора.

И в този мач не видяхме никакви идеи в атака, а едно дълго задържане на топката, грешни подавания ,плаха игра и нищо общо с представянето на отбора в началото на квалификациите, когато поне желанието беше на ниво. Именно срещу Италия в София при равенството 2:2 националите бяха изпратени с аплодисменти от публиката и за миг повярвахме, че националния отбор е жив. 

И ако трябва да кажем добри думи за някой от българския тим, то такива заслужават може би Николай Бодуров и вратаря Божидар Митрев . Бодуров определено носи вина за дузпата, но и в този мач показа желание и себераздаване на терена. След срещата с Норвегия, и днес, бранителя призна, че отбора няма нужната класа и резултатите на тима са логични. Митрев беше сочен за най-големия проблем в отсъствието на Стоянов и Михайлов, но юношата на Левски се справи отлично. 

 

Капитанът Ивелин Попов беше незабележим на терена, а за останалите едва ли си струва да анализираме конкретно играта им в този мач. 

Ивайло Петев каза, че ще даде шанс на нови футболисти в предстоящите мачове срещу Хърватия в Загреб и срещу Азербейджан в София. Наставникът призна, че големия проблем в националния тим е факта, че повечето играчи не играят редовно в клубовете си. 

Силно за Италия игра Ел Шаарауи, който си правеше каквото поиска по левия фланг на атаката. Бившата звезда на Милан и настоящ играч на Монако преминаваше без проблеми покрай българската защита.

 

Без да блести, отбора на Италия игра семпло, дори икономично, с много подавания в средата на терена и без да блести с представянето си.

 Тифозите едва ли са останали доволни от продукцията в Палермо, но тима печели своите мачовете си и ще играе на Европейското първенство. А ние ще го гледаме по телевизията и дори няма да чакаме следващите квалификации за Световното първенство, където от сега националите изглеждат обречени.