на живо

Новата футболна реалност: 300 човека на стадиона и онлайн пресконференции

VAR съдиите ще бъдат в отделни помещения

Getty Images

Пандемията от коронавирус промени света и това ще се види най-ясно, след като футболът се завърне по терените. В Англия това ще се види на 17 юни, когато сезон 2019/2020 във Висшата лига се подновява. 

Новите правила гласят, че футбол ще се играе при строги правила!

На стадионите ще се допускат максимум 300 човека. Предложението е всеки клуб да може да използва 20 футболисти (11 не терена, 7 на резервната скамейка и 2-ма, които да бъдат използвани при извънредни обстоятелства). Медицинският и треньорският щаб може да бъде до 12 човека, а по трибуните да присъстват още 10 директори или служители на клуба.

Снимка: Getty Images

Съдийският състав е обичаен - главен съдия, двама странични и четвърти съдия. Въпреки идеята да отпадне системата за видеоповторения VAR, реферите, които наблюдават екраните, ще присъстват на стадиона, но в отделни стаи. 

Пресконференции след мачовете ще се дават само онлайн.

Иначе, за да осигурят телевизионно излъчване, на стадиона могат да присъстват 98 служители, а извън него - 78. Цифрите изглеждат внушителни на фона на строгите мерки, но по принцип броят на нужните хора е трицифрено число, така че от телевизиите трябва да решат как да действат с по-малко персонал.

Снимка: Reuters

25 журналисти от вестници, списания и сайтове и 15 от радиостанции ще бъдат допускани на стадионите. 15 е максималната бройка на международните коментатори, които да гледат мача на живо.

Четирима ще са служителите, които ще проверяват за допинг, отборите ще имат право да поканят по максимум трима скаути на трибуните. Там ще са и двете пресаташета.

На пръв поглед разпределението изглежда добре обмислено. Но английските медии предупреждават, че ще създаде проблеми. Медиите, които имат акредитации за оставащите 92 мача, са 60.

Тагове:

висша лига