на живо

Новата ни първа ракета: Глупаво е да мислиш само за ранглистата (ВИДЕО)

22-годишната Виктория Томова започва в квалификациите на Бризбън на 29 декември

bTV

След 11 годишна абсолютна доминация на Цветана Пиронкова, 2018 година за женския ни тенис ще започне с нова най-предно поставена в световната ранглиста тенисистка – 22-годишната Виктория Томова е под № 140.

Преди 8 години bTV гостува в дома на 14-годишната тогава тенисистка, записала своите първи по-сериозни детски победи – спечелен турнир в школата на Болетиери в САЩ, първенството в Париж, известно като детския "Ролан Гарос" и европейската тила до 14 години. 8 сезона по-късно Томова е първата тенис ракета на България. Това обаче не я притеснява.

Снимка: bTV

"Мисля, че е глупаво да се фокусираш върху ранкинга и постоянно да мислиш какви точки трябва да се защитават. Смятам, че е по-важно да подобряваш своите качества и игра. Мисля, че това е разковничето", разсъждава тя.

Томова хваща тенис ракетата на 6 години, а на 9 само с баща си заминава за няколко месеца в САЩ, оставяйки майка си и всички свой роднини в България. Труд и упоритост са в основата на нейния успех. 

Пред нея сега са новите предизвикателства, а състезателната 2018 г. ще започне преди астрономическата. На 29 декември Томова стартира участието си в квалификациите на турнира в Бризбън. След него тя остава в Австралия, за да се готви за участието си в първата за сезона надпревара от Големия шлем - Откритото първенство на страната.