на живо

Нови лица, но същата интрига: Дербито "Левски" - "Лудогорец"

"Сините" ще разчитат на пълен стадион, "орлите" на вдъхновение след треньорската смяна

Lap.bg

Дербито между "Левски" и "Лудогорец" от 25-ия кръг на Първа професионална лига е събитие, което всички футболни фенове у нас очакват с огромно нетърпение.

Днес (10 март) двата тима ще излязат един срещу друг за първи път през 2019 г. Срещата започва в 17:30 ч. на стадион "Георги Аспарухов".

В битка на терена ще влязат едноличният лидер в първенството от Разград и домакините, за които трите точки са определящи дали ще са на второ или трето място в класирането. В момента двата тима се разделят от ЦСКА в подреждането, но "червените" имат мач повече.

2019 г. започна с генерални промени за "Левски". "Сините" вече официално имат нов мажоритарен собственик в лицето на Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. Рокадите в спортно-техническата част станаха факт още през януари. Тогава Георги Дерменджиев замени на треньорския пост Славиша Стоянович, а Павел Колев стана изпълнителен директор.

Добра новина за домакините е, че ще могат да разчитат на завръщащите се след контузия Валери Божинов и Живко Миланов, както и най-вероятно на новото попълнение Йеркебулан Сейдахмет, известен с прякора Казахстанския Меси.

Снимка: LAP.BG и Ладислав Цветков

От клуба се похвалиха, че са продали всички 15 000 билета за срещата, така че трибуните на стадион "Георги Аспарухов" ще са пълни.

От "Лудогорец" ще противопоставят своето самочувствие на тим, който 7 поредни пъти печели титлата в България в последните години. Отборът не започна добре годината и записа 2 равенства, загуба и победа през 2019 г. Това коства поста на треньора Антони Здравков.

На овакантеното място застана добре позната фигура и в двата днешни съперника - Стойчо Стоев. Той е първият треньор, под чието ръководство разградчани се класираха за групова фаза на европейски клубен турнир - през 2013 г. в Лига Европа. 

Снимка: ludogorets.com

След това Стоев прекара периода 2014-2016 г. на стадион "Георги Аспарухов". 

Днес, отново начело на "Лудогорец", той няма да има проблеми с контузени играчи, освен отсъствието на капитана Светослав Дяков, който претърпя операция.

За последно двата тима играха през октомври 2018 г. Тогава "орлите" победиха с 2:1. "Сините" са в поредица от 8 поредни мача без успех в първенството срещу днешните си съперници, като последният им успех е от 2016 г.

Кой от двата тима ще бъде победител днес? Предстои да разберем!