на живо

Новият партньор на "Левски" - компания с 20 служители и връзки с Орбан

Коя е фирмата, която реши "сините" да промотират услугите ѝ?

"Левски" обяви привличането на нов рекламен партньор. Съобщението за подписването на договора беше дългоочаквано събитие, тъй като футболният клуб е в тежка финансова ситуация, част от играчите напуснаха, а други са в очакване на заплатите, които не са изплащани от февруари 2021 г. насам. 

Коя е фирмата, която се е договорила със "сините" да ѝ помогнат да промотира услугите си?

"BELFRY" е австрийска компания със седалище в Унгария. Тя се занимава с инфраструктурни проекти и е основана през 2014 г. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Belfry Group (@belfrygroup)

Според официалния си сайт, фирмата работи както по изграждане на пътища и жилищни сгради, така и по IT проекти, като има представителства в България, Румъния, Хърватия, Словакия, Словения и Италия.

В статия от 2018 г. в унгарското издание g7.hu, се казва, че компанията е регистрирана на името на австрийския адвокат Даниел Нойбауер (през 2021 г. тя става собственост на унгареца Золтан Ацел), но е свързана с Лоринц Месарош, тъй като работи с подизпълнители, които са негова собственост. Същинските служители във фирмата са около 20 души.

Авторитетното издание "Форбс" определя Месарош като най-богатия човек в Унгария. Състоянието му е оценявано на 1,6 млрд. долара. От 2011 г. той е кмет на село Фелшут с едва 1800 жители, често посочвано като родното място на премиера на страната Виктор Орбан. Двамата са приятели от деца. През 90-те години на ХХ век Месарош започва бизнес с малка газостанция. След това явно той се развива добре, а самият милиардер казва: "За финансовото ми състояние са отговорни три неща: Господ, късметът и Виктор Орбан".

Компанията "BELFRY" е интересна на медиите в Унгария, защото от 2017 г. тя печели редица конкурси за изграждане на обекти с европейско финансиране. Според g7.hu, става въпрос за 300 млрд. унгарски форинта (над 837 млн. евро) към момента на написване на статията.

Интересна подробност е, че "BELFRY" често е свързвана с друг от спонсорите на "Левски" - "STRABAG". През декември 2020 г. "синият" клуб и строителната компания обявиха сътрудничеството си и логото се появи на фланелките.

"BELFRY" и "STRABAG" се "срещат" и в "Академия Пушкаш" - футболен тим от Унгария, чийто основател е Виктор Орбан, а президент е Лоринц Месарош.

Компанията спонсорира и един баскетболен отбор в Унгария - "Капошвар". Той е двукратен шампион на страната от 2001 и 2004 г.

Фирмата не е особено активна в социалните мрежи. В "Инстаграм" профилът датира от 9 февруари тази година, а във "Фейсбук" - от юни 2020 г. Именно чрез тези канали компанията набира и нови кадри. На 12 април е обявена позиция за технически координатор, а преди това - за счетоводител и оператор на строителна машина.