на живо

Новият шеф на ФИФА също замесен в "Панамските документи"

Името на Инфантино се появи при сделка за телевизионни права

Новият президент на Световната футболна централа - Джани Инфантино, е замсен в съмнителна сделка с телевизионни права, която фигурира в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти, станало известно като "Панамските документи", съобщава Би Би Си.

Според тях, през 2006 г., докато е бил директор на юридическия отдел на Европейската футболна централа, Инфантино е подписал договор за телевизионните права за излъчване на Шампионска лига с доста съмнителна фирма. Става дума за сделка с обвинените в корупция аржентински бизнесмени Уго и Мариано Хинкис.

Тяхната фирма е регистрирана на тихоокеанския остров Ниуе - типична дестинация за офшорни компании.

Хинкис плащат 111 000 долара, а след това компонията им ги преподава за 311 170 долара на еквадорска телевизия.

Същата фирма купува и правата за излъчване на Суперкупата на Европа – за 28 000 долара, и ги преподава за 126 200 долара.

Все още няма официално потвърдена информация, че Инфантино е взел подкуп. От ФИФА пък веднага пуснаха изявление, в което се казва, че предложената от Хинкис сделка е била най-изгодната тогава.

Името на Инфантино е третото от футболните среди, което се появява в "Панамските документи". За притежатели на офшорни фирми се спрягат предшественика на швейцареца на поста президент на ФИФА - Мишел Платини и звездата на Барселона - Лионел Меси.