на живо

Новият шеф на съдиите: Целта ми е да намаля грешките. Няма да работя с клубовете

Виктор Кашай беше официално представен пред медиите

Новият шеф на съдиите: Целта ми е да намаля грешките. Няма да работя с клубовете

Новият шеф на съдийската комисия към Българския футболен съюз - известният унгарски рефер Виктор Кашай, заяви, че цел номер 1 е да намали грешките, които допускат родните специалисти. 

Той е категоричен, че ще работи не с клубовете у нас, а със съдиите, а системата VAR е от голяма полза. 

"Аз съм тук, за да работя със съдиите, а не с клубовете. Разбира се, ние сме в контакт, тъй като всички искаме футболът да се развива. Уважавам всички клубове, но ще ги третирам абсолютно еднакво. Не искам да говоря за странични отношения", категоричен е Кашай.

Снимка: bfunion.bg

"Щастлив съм от поканата от БФС и от г-н Михайлов. Идеята на моето привличане е развиването на нови проекти в българското съдийство. Надявам се двете страни да сме си ползотворни. Най-големият проблем в съдийството са грешките. Моята цел е да намаля, доколкото мога, грешките на съдиите. Ще се опитам с всички сили да го постигна. Работим за подобряването на българското съдийство. Не можем да гарантираме на 100% изчистването на всички грешки. Ще се опитаме да ги сведем до минимум", каза още той.

Кашай е подписал договор с футболната централа до лятото на 2023 г. 

Унгарецът беше един от водещите рефери в Европа между 2008 и 2016 г. Именно на него бе поверен финалът в Шампионската лига през 2011 г.: "Барселона" - "Манчестър Юнайтед".

През 2016 г. той стана първият отсъдил дузпа след консултация със системата VAR - по време на световното клубно първенство.

"Всички трябва да сме доволни, че имаме тази система в България. Това е първият сезон на системата в България. Не са проведени много мачове с нея. Съдиите трябва да трупат опит с нея. Средно съдиите са използвали системата по 3,4 пъти, което не е достатъчно. Тепърва трябва да подобряват нивото си, но съм сигурен, че с времето ще се справят все по-добре. Това е изцяло нова система. Повече от 100 години съдиите са разполагали само със свирка и картони. Вече могат да променят решенията си в хода на мача. Практиката сочи, че първите една, две години винаги са трудни, но нещата значително ще се подобрят", каза още той.