на живо

Ново правило срещу мозъчните травми във футбола (ВИДЕО)

До две смени повече за отборите във Висшата лига

Ново правило срещу мозъчните травми във футбола (ВИДЕО)

От днес отборите в английската Висша лига имат право на до две допълнителни смени в случай на тежко нараняване или мозъчно сътресение след удар в главата. Целта на мярката е пострадалите играчи да получат незабавна медицинска помощ, вместо да им се налага да остават на терена и да влошават допълнително състоянието си.

Учените все по-настойчиво алармират за връзка между мозъчните травми и деменцията. Именно от това заболяване страдаха вече покойните Ференц Пушкаш, Ноби Стайлс и Джак Чарлтън. С деменция са диагностицирани и легендите сър Боби Чарлтън и Герд Мюлер.

Последният тежък инцидент във футбола датира от тази седмица - на двубоя от португалското първенство между "Беленензеш" и "Порто". Защитникът на гостите Нану загуби съзнание след сблъсък с противниковия вратар, а медицинският екип му оказваше помощ над 15 минути. Някои играчи не издържаха на гледката и се разплакаха.

Снимка: Reuters

Най-новите изследвания доказват, че футболистите са изложени на 5 пъти по-висок риск от Алцхаймер и деменция. Най-напред на заплахата реагира Aсоциацията на САЩ, която забрани играта с глава при децата до 12-годишна възраст. Примерът й беше последван от редица страни, включително Англия.

До днес именно Висшата лига беше единственото от големите европейски първенства, където отборите имаха право на максимум три смени. В останалите шампионати заради кризата с COVID-19 и натоварената програма смените бяха увеличени на пет.

Новото правило ще бъде тествано до края на сезона в Англия. Ако експериментът се окаже успешен, то вероятно ще бъде въведено и в други първенства и турнири.