на живо

Новото лого: УЕФА класира България и не призна Косово (ВИДЕО)

Европейската футболна централа предизвика скандал с клипа за европейското през 2024 г.

uefa.com

Европейската футболна централа УЕФА представи логото на първенството на Стария континент през 2024 г. Шампионатът ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия, а емблемата му включва познатия трофей и 24 флага на евентуалните страни участнички.

У нас с усмивка се погледна на факта, че около купата присъства и българското знаме. Последователната комбинация от бяло, зелено червено се вижда отдясно. Отличават се още флаговете на сигурния участник в групите Германия, на Унгария, Холандия, Белгия, Естония, Литва и Украйна.

Снимка: uefa.com

И докато в България се радваме на тази случайност, на 300 км на запад търкат невярващо очи. В картата на Европа липсва Косово. Територията на най-младата държава в Европа е "присъединена" към Сърбия! Косово обяви своята независимост през 2008 г. До тогава се водеше автономна област на несъществуващата вече Югославия. 

Снимка: uefa.com

И въпреки че Косово все още не е призната държава от Сърбия, Испания, Румъния, Кипър, Словакия, Молдова, Украйна, Беларус и Русия, тя е членка на УЕФА от 2016 г. насам. Националният отбор на страната играе в квалификациите за световни и европейски първенства, клубните тимове могат да се борят за места в Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. 

Вероятно става въпрос за недоглеждане, което обаче предизвика сериозен скандал. За сега той се ограничава само в социалните мрежи. Все още няма реакция от страна на федерацията. 

Снимка: uefa.com

Но под краткия клип стотици албанци и косовари заявиха категорично, че тази несправедливост трябва веднага да се поправи и да се използва актуална карта на Европа.

Казусът "Косово" възникна в края на март, когато националният отбор на най-младата страна гостува на Испания. Тогава от федерацията на "Ла Роха" не нарекоха нито веднъж Косово "държава", а само "територия".