на живо

Новото правило за вратарите удря само по "Левски"

У нас има трима с паспорти извън ЕС, Милан Миятович е единственият титуляр

Новото правило за вратарите в българското първенство ще засегне само един клуб и неговото име е "Левски". Изпълнителният комитет на БФС въведе ограничение, което предизвика вълна от реакции - от следващия сезон на този пост няма да бъдат картотекирани състезатели извън Европейския съюз.

Мярката е мотивирана със стремежа да бъде даден път за развитие на български вратари, които да вдигнат класата на националния отбор. Чиновниците в "Бояна" обаче са с вързани ръце по отношение на играчите, които имат паспорт на страна от Европейския съюз. Причината датира още от 1995 г., когато бе въведено правилото "Босман". Най-общо то забранява на клубовете да разграничават местните футболисти по какъвто и да е критерий спрямо тези от останалите членки на ЕС.

Всъщност БФС няма механизъм, с който да задължи професионалните отбори у нас да залагат на български вратари. И това е първата голяма въпросителна относно решението. Втората е свързана с избора на конкретния пост, който трудно може да мине като най-проблемен в националния отбор.

Справка с картотеките на елитните клубове у нас показва, че има само трима вратари с паспорти извън ЕС. Аржентинецът Хорхе Броун ("Лудогорец") и украинецът Генадий Ганев ("Дунав") обаче не играят основна роля в своите отбори. Единственият твърд титуляр е националът на Черно гора Милан Миятович от „Левски“. Въпреки силните му изяви, от следващия сезон "сините" няма да могат да разчитат на него, макар че договорът му е с опция за удължаване до лятото на 2021 г.

Резерва на Миятович на стадион "Георги Аспарухов" е Николай Михайлов. Синът на президента на БФС Борислав Михайлов наскоро изрази недоволство от статута си в своя роден клуб. На теория при отстраняването на Миятович по административен път именно Михайлов-младши (наскоро повикан от селекционера на България Красимир Балъков) ще бъде единственият реално облагодетелстван от новото правило. Дали това ще се случи на практика - зависи от треньора на "Левски", който към момента се казва Петър Хубчев.  

В няколко родни тима изобщо няма вратар от чужбина - "Арда", "Витоша", "Етър" и "Ботев" Пловдив. Роденият в Бразилия Ренан ("Лудогорец") е с български паспорт. Сънародникът му Густаво Бусато от ЦСКА има и италианско гражданство, а съотборникът му Витаутас Черниаускас е литовец.

Макар да са чужденци, от забраната няма да бъдат засегнати още Марин Ромац ("Локомотив" Пловдив, Хърватия), Душан Перниш ("Берое", Словакия), Миодраг Митрович ("Черно море", Швейцария), Юго Коантар ("Ботев" Враца, Франция), Емануеле Джерия ("Славия", Италия) и Антонис Стериакис ("Славия", Гърция).

Тагове: