на живо

Лудостта на Суперкупата: От настъпването на Стоичков до изцепката на Жозе

Част от най-емблематичните моменти в испанския футбол са се случили именно в битката за трофея

"Барселона" - "Атлетик" Билбао е срещата, която ще определи победителя в турнира за Суперкупата на Испания. Двубоят е тази вечер от 21:30 ч. и ще бъде излъчен на живо по bTV Action.

Суперкупата на Испания има богата история, а в мачовете за нея са се случили част от най-емблематичните моменти в испанския футбол... като скандала около Христо Стоичков с настъпването на съдията, като пръста на Жозе Моуриньо в окото на Тито Виланова.

Настъпването на Камата

След първата от петте поредни титли на Испания, "Барса" на Йохан Кройф се изправя срещу "Реал" Мадрид за Суперкупата на Испания през 1990 г. Сблъсък, който заради Христо Стоичков и до днес остава сред най-скандалните.

В първия двубой (доскоро Суперкупата на Испания се решаваше в два мача) Стоичков побеснява при изгонването на треньора си Кройф и избухва срещу главния съдия Аспитарте. Буйният нападател настъпва рефера и веднага е изгонен. Забавното е, че години по-късно двамата стават добри приятели, а Камата покани Аспитарте в България.

Мерникът на Арагон

Оставаме на вълна 1990 г. "Реал" Мадрид печели първата среща в Каталуния с 1:0. При реванша на "Бернабеу" "белите" пронизват Андони Субисарета четири пъти. Последният гол за 4:1 е на Арагон с феноменален изстрел от 42 метра.

Почетната обиколка на Луис Енрике

През 1993 година "Реал" печели Суперкупата срещу "Тенерифе" на "Камп Ноу". Кралския клуб е в екстаз, а играчите, предвождани от Мичел и Луис Енрике правят почетна обиколка в дома на най-големия си съперник - "Барселона", а от трибуните политат предмети към тях.

Испанският дебют на Роналдо

През 1996 г. "Барселона" смая света с привличането на един 19-годишен бразилец за 2500 милиона песети. Никой не бе чувал за Роналдо, логично, никой не вярваше, че си заслужават и парите за него.

Той обаче опроверга всички критици още при дебюта си за Суперкупата срещу "Атлетик" Билбао (5:2). Бразилският нападател вкарва два гола в първия си мач... останалото е история.

Изцепката на Жозе

През 2011 г. "Барселона" печели 10-ата си Суперкупа на Испания. На финала срещу тима на Пеп Гуардиола се изправя "Реал" Мадрид на Жозе Моуриньо. Ел Класикото е оспорвано, а каталунците печелят след миг магия от Лионел Меси. На скамейката обаче става горещо, когато Марсело влиза грубо в краката на Сеск Фабрегас. Моуриньо е бесен и забива пръст в окото на Тито Виланова - помощника на Гуардиола. Камерите не пропускат и секунда от сблъсъка, а по-късно Моуриньо се извинява, но само на "Реал".

Триумфът на "Атлетик" Билбао

През 2015 г. баските прекъснаха 31-годишното си чакане за трофей. Преди това губят 3 финала за 5 години, всичките от "Барселона".

"Атлетик" печели първия мач с 4:0 след хеттрик на Ариц Адурис, а втората среща завършва 1:1 и така купата заминава за Билбао.