на живо

Обърнати коли и изпотрошени витрини в Париж след радостта (ВИДЕО)

Футболните фенове бяха разпръснати със сълзотворен газ

Грозни сцени и сблъсъци с полицията белязаха празненствата по случай втората световна футболна титла на Франция. "Петлите" победиха Хърватия с 4:2 на финала, а след последния съдийски сигнал в Москва, близо 1 млн. привърженици излязоха по улиците на френската столица, за да отпразнуват чакания 20 години триумф.

В късните часове на нощта радостта от победата прерасна в агресия, а Париж осъмна със счупени витрини и обърнати по таван автомобили. 

Група младежи с маски нападна органите на реда с бутилки и камъни, след като полицаите се опитаха да предотвратят обир на магазин за алкохол. 30-ина са били участниците в сблъсъците, които опитали да откраднат бутилки с шампанско. 

За опазването на обществения ред във фен зоната столицата на Франция се грижих около 4000 полицаи. Те обаче се оказаха недостатъчни, за да спрат набезите на вандалите.

Част от автомобилите около прочутия булевард Шанз-Елизе бяха обърнати по таван. 

В социалните мрежи се появиха клипове от буйства, които завършват с разбиване на магазини и хвърляне на предмети по униформените. 

Служителите на полицията във Франция признаха, че са преживяли едно от най-тежките си дежурства.

Не липсваха сблъсъци и в други градове, в които феновете се събраха, за да гледат срещата. Органите на реда трябваше да се намесват авторитетно и с водни оръдия и сълзотворен газ в Марсилия, Ница и Лион.

Два инцидента във Франция пък взеха жертви. Фен почина след като скочи в канал и счупи врата си в градчето Антенси. В Сен-Феликс привърженик заби автомобила си в дърво и не оцеля.